2010. december 10.

TV2: többletpénz műsorba

A magyar reklám- és médiaszakma egyik legnagyobb változása volt idén, hogy Simon Zsolt, a Mediaedge:cia magyarországi vezetője lett a TV2 első embere.

A magyar reklám- és médiaszakma egyik legnagyobb változása volt idén, hogy Simon Zsolt, a Mediaedge:cia magyarországi vezetője lett a TV2 (MTM-SBS Televízió Zrt.) vezérigazgatója. Az új munkahelyén számos stratégiai döntés meghozatala várt Simon Zsoltra, aki állítja: nem váltott ágazatot, hiszen a média üzleti szempontból egyértelműen reklámpiaci szereplő. A MAKSZ honlapján jelent meg vele egy interjú.

- Az fogadott a TV2-nél, amire számítottál a megbízatás elfogadásakor?

- Alapjába véve igen. Tisztában voltam vele, hogy nagy kihívás vár rám a TV2-nél, hogy óriási lesz a leterheltség. Ha valami mégis meglepett, az az, hogy rengeteg nagyon fontos és egymással csak távolról összefüggő kérdést kell nagyon gyorsan eldönteni. Gondolok itt az új médiaszabályozással kapcsolatos teendőkre, a digitális átállásra, a HD standardváltásra vagy éppen a filmjogokra. Sokak szerint nem médiaügynökségi szakemberre van most szüksége a TV2-nek, hanem valakire, aki olyan műsorokat tud létrehozni, amivel csökken a TV2 lemaradása az RTL Klubbal szemben.

- Jogosak az ilyen felvetések?

- Nemcsak mint médiavásárlási szakemberre, hanem mint vállalatvezető menedzserre esett a tulajdonosok választása személyemben. Azért is kaphattam ezt a megbízást, mert hatékonyan tudtam vezetni egy nagy szakmai csapatot korábban, s ez a tudás is szükséges az új pozíciómban, ahol egyértelműen stratégiai és nem pedig operatív feladataim vannak. Ezen túlmenően úgy gondolom, hogy mivel a média része a reklámpiacnak, ezért médiatervezői és -vásárlói oldalról érkezett szakemberként hatékonyabbá tehetem a TV2 működését. A nézettségi adatokért folytatott ádáz küzdelem során sokszor elfelejtjük, hogy valójában mi a termék. A termék valójában nem a műsor, hanem a műsor és elsősorban a reklámblokkokban elért nézők száma és összetétele. A hirdetők ma már nem programkörnyezetet és nézői részesedést vesznek, hanem napszak átlagokat és kontaktusszámot. Ebben kell gondolkozni, az egyes programoknak nem feltétlenül kell megverniük a konkurens csatornát. Sokkal fontosabb, hogy az adott reklámblokkról ne legyen annyi elkapcsolás, tehát a hirdetők azt a fogyasztói csoportot érjék el, akiket a médiatervezéskor akartak.

- De ugye nem azt mondod ezzel, hogy a programok minősége és a nézettség nem számít?

- Természetesen nem, hosszú távon csakis az önálló, jól megkülönböztethető műsorok révén lehet sikert elérni. Az elmúlt években nagy utat tett meg e téren a TV2, számos nagyon sikeres saját műsort állított és állít elő. De azzal tisztában kell lenni, hogy csakis abból lehet műsorfejlesztésre költeni, amit már megtermeltünk. És ebben az összefüggésben nagyon fontos, hogy a két vezető kereskedelmi csatorna egy külön ligát alkot, bizonyos nagyon értékes idősávokban előfordult, hogy önmagukban lekötik a nézők háromnegyedét. Azzal, hogy például a Megasztárt áttettük péntekre és szombaton filmeket kínálunk az X faktor ellenében, a két csatornának az együttes share-je növekedett. Természetesen nagyon jó érzés azt látni, hogy az újonnan fejlesztett kvízműsorral a konkurencia valóságshow-ja elé tudunk kerülni, de az az igazán fontos változás, hogy a két vezető kereskedelmi csatorna összességében tudta növelni nézettségét – vagyis nem egymástól vettünk el nézőket, hanem a többi szereplőtől.

- Szóval nem új műsorok kellenek, hanem jobban kialakított műsorrend?

- A „scheduling” nagyon fontos, ezzel lehet megítélésem szerint rövid idő alatt javítani az üzleti pozíciókon. S ha ezáltal új forrásokat lehet előteremteni – mint már mondtam –, akkor a műsorfejlesztésbe kell fektetni.

- November 1-jén hatályba lépett a MAKSZ új tendereztetési szabályzata, aminek előkészületei a Te elnökségedig nyúlnak vissza. Mit gondolsz az új pozíciódban a RÉSZ-ről?

- Már az én vezetésem alatt elkezdtünk azon dolgozni, hogy az ügyfelek és az ügynökségek közötti együttműködést még hatékonyabbá tegyük. A tendereztetési szabályzat a megkezdett munkánk gyümölcse. Most is úgy látom, hogy ez több oldalról is hasznos lehet, akár a médiatulajdonosok számára is. A felek közti hatékonyabb és tisztább kommunikáció jobb tartalmakat generálhat. Ezáltal a reklámblokkok minősége is javulhat, ami elérési növekedést vonhat maga után. Az elmúlt években nagyon sok pénz áramlott ki a klasszikus reklámpiacról. Olyan környezetet kell teremtenünk, amellyel ezek a költések visszatérhetnek. Ehhez szükséges a felek egy asztalhoz ültetése, amely segítségével integrált megoldások alakíthatók ki.

- Mit vársz az új médiaszabályozástól?

- Ki kell használni az új szabályozásban rejlő lehetőségeket, erre fókuszálunk. Az, hogy a product placement nagyobb szerephez juthat és a CSR és témaszponzoráció bekerült a törvénybe, újabb lehetőségeket teremthet a csatornák számára. A blokkok közti 20 percek eltörlése pedig sokkal hatékonyabb reklámblokk-szerkesztési gyakorlatot eredményezhet, ami mind a nézőnek, mind a hirdetőnek kedvez. Igyekeznünk kell ezeket kihasználni és hirdetőinknek a lehető legjobb szolgáltatást nyújtani. Jómagam elkötelezett híve vagyok a CSR akcióknak, ezért külön örülök annak, hogy ezek nagyobb teret nyerhetnek most.

Az interjú itt érhető el.