2010. november 04.

TV2: új gazda jön?

Jövőre tőzsdére vinné a TV2 tulajdonosában, a német ProSiebenSat.1-csoportban (P7S1) meglévő részesedésének egy darabját a két többségi tulajdonos.

Jövőre tőzsdére vinné a TV2 tulajdonosában, a német ProSiebenSat.1-csoportban (P7S1) meglévő részesedésének egy darabját a részvények többségét birtokló két kockázati alap. Az egyik osztrák lap információja szerint ugyanis csak így adhatnának túl részesedésükön.

A Der Standard cikke szerint a KKR és a Permira befetetési alapok nem egykönnyen adhatna túl másként összesen 88 százalékos részesedésén. A hárommilliárd eurós forgalmú, ötezer embert foglalkoztató, a német piac harmadát uraló társaság ugyanis globális méretekben is nagyhalnak számít, aki pedig licitálni tudna rá, az valószínűleg nem kerülhetne birtokon belülre.

A Springer-birodalom főnöke és a korábbi P7S1-tulajdonos, Haim Saban fél évtizede már egymás tenyerébe csapott, de az ügyletet meghiúsított a német szövetségi versenyhivatal döntése. Az indoklás szerint az egyesítés után a két részből összegyúrt médiaportfolió piaci túlerőhöz jutna. (Később ezt az álláspontot erősítette a német legfelsőbb bíróság ítélete is.)

A lap szerint egy hasonló eljárásban, és minden bizonnyal azonos kimenetelben végződne, ha az ősellenségnek tartott RTL-csoport próbálná meg bevásárolni magát a médiakonglomerátumba. Nincs nagyobb esélye egy nagy külföldi kérőnek sem; se a német piacon saját tévével otthon lévő Murdoch-birodalom, se Silvio Berlusconi céghálózata nem indulna jó eséllyel egy ilyen részesedésért. A német politikusok ugyanis árgus szemekkel figyelnék közeledésüket, például a színvonalesés rémét emlegetve fel rendszeresen – vélekedik a lap.

A cikk szerint ezért is figyelhette a – a P7S1-be négy éve magát hárommillió euróért bevásárló - KKR és a Permira intenzíven a Kabel Deutschland tőzsdére menetelét. A sikeres akcióval ugyanis bizonyíthatnák, mennyire jó befektetést is csináltak egykoron. (Ezt pedig csak alátámasztanák a társaság harmadik negyedéves adatai.)

A másik országos kereskedelmi csatornát működtető cégben az árpilisi országgyűlési választások két fordulója között következett be tulajdonosváltás; IKO-cégekbe vásárolta be magát ugyanis az Infocenter.hu Zrt., amely ezzel az RTL Klubban is részesedést szerzett. Április 23-án megvette az IKO Média Holding Zrt részvényeinek 100 százalékát a társaság, márpedig e vállalkozás tulajdonában van az RTL Klub televíziós csatornát üzemeltető M-RTL Zrt. részvényeinek 31 százaléka. Az adás-vétel tárgya továbbá az IKO Műsorgyártó Kft, a Videovox Production Műsorgyártó Kft, valamint az IKO Sales House Kft 50-50 százalékos üzletrészeinek a megvásárlása is. Az ügylet a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyásával válik véglegessé.

Cseppben az élet

1 napja

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.