2011. január 07.

Táblagépek jönnek, laptopok mennek

Az Accenture adatai szerint a világ felhasználóinak 8 százaléka rendelkezik táblagéppel. A fejlődő piacokon minden kütyü iránt nagyobb a lelkesedés.

Az Accenture adatai szerint a világ felhasználóinak 8 százaléka rendelkezik táblagéppel. A fejlődő piacokon minden kütyü iránt nagyobb a lelkesedés. A kínaiak sokkal nagyobb arányban fizetnének ″környezetbarát″ árprémiumot, mint amerikai társaik.

A felhasználók 30 százaléka vásárolt az elmúlt évben mobiltelefont vagy számítógépet, míg HDTV beszerzést 23% bonyolított. Utóbbi aránnyal a nagyfelbontású tévék az okostelefonok előtt tudtak maradni - derül ki az Accenture kutatásából, melyet több mint 8 ezer, Brazíliában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Indiában, Japánban, Oroszországban és az Egyesült Államokban élő felnőtt megkérdezésével bonyolított.

Miközben szinte minden piacra jellemző a növekvő "kütyü tudatosság", jelentős különbségek tapasztalhatóak az egyes országok, régiók között. A feltörekvő piacokon például a megkérdezettek 87 százaléka eszközölt ebben a kategóriában beszerzést az elmúlt évben, míg a világ többi részén az arány jóval alacsonyabb, 71 százalékos.

Nemcsak a vásárlók arányában tapasztalható eltérés, hanem abban is, hogy az okostelefonokra és társaikra mennyit költöttek a felhasználók. Az amerikaiak több mint 40 százaléka például megúszta kevesebb mint 500 dollárból, míg a kínaiak 57 százaléka 1500 dollárnál is többet költött ilyen eszözökre 2010-ben.

Az, hogy a felhasználók milyen márkát választottak, több tényezőn múlt. 61% az innovatív termékekre bukik, míg 68% mondta azt, hogy többet fizetne a környezetbarát termékekért. Utóbbi tényező a kínai megkérdezettek 89 százalékának nyitja ki a pénztárcáját, míg az amerikaiak körében csak 47% az arány.

Az összes válaszadó 93 százaléka rendelkezett számítógéppel, mégis az látható, hogy idén 39 százalékkal csökkenni fog a kereslet a laptopok és a PC-k iránt is, előtérbe kerülhetnek viszont a táblagép beszerzések. Ennek az Accenture szerint az az oka, hogy a gyorsan változó médiavilágban egyszerűen csökken az asztali gépek relevanciája.

Jelenleg a válaszadók 8 százaléka birtokol valamilyen táblagépet, s ugyanilyen arányban terveznek beszerezni egyet az idei évben. Kínában már minden ötödik megkérdezettnek van ilyen kütyüje, s a cég becslése szerint 2012-re az arány megduplázódhat. Ehhez képest az indiai 10 százalékos arány is alacsony.

Elhunyt Baló György

10 órája

Évtizedeken át szerkesztett és vezetett közéleti-politikai műsorokat a köztévén és kereskedelmi csatornákon.