2012. október 26.

Tablet-hódító úton a Windows 8

Itt az első operációs rendszer család, mely asztali gépen, notebookon, táblagépen és mobiltelefonon ugyanazt a felületet adja.

Péntektől szerte a világon, így hazánkban is hivatalosan mindenki számára elérhető a Microsoft új operációs rendszere. Ez az első operációs rendszer család, amely asztali gépen, notebookon, táblagépen és mobiltelefonon ugyanazt a felületet nyújtja a felhasználóinak, fejlesztőinek és üzemeltetőinek.

Október 26-ától mind az üzleti, mind a lakossági felhasználók megtapasztalhatják, hogy mit nyújt számukra a Windows 8. A Microsoft állítása szerint egy szép, könnyen kezelhető felhasználói felületet és a Windows Áruházban található minőségi alkalmazásokat, amelyek több mint ezer, az új verzióra optimalizált különféle PC-n és táblagépen érhetők el. Az új szoftver egyesíti magában a könnyű hordozhatóságot és az érinőképernyős használatot, miközben a megszokott Windows munkaasztalról, a desktopról sem kell lemondaniuk a felhasználóknak.

Ugyanaz a felület lesz a táblagépen is, mint az asztali gépen
Ugyanaz a felület lesz a táblagépen is, mint az asztali gépen

A Win8 már meglévő PC-kre történő frissítésként és kiskereskedelmi forgalomban is elérhető lesz Magyarországon, valamint a világ mintegy 140 piacán, 37 különféle nyelven. A redmondi szoftveróriás várakozásai szerint az év végére várhatóan a hazánkba érkező PC-és táblagép-szállítmány fele, mintegy 50 ezer eszköz már az új programváltozattal előtelepített gép lesz.

„Régen attól féltek, az IT majd atomizálja, elszigeteli egymástól az embereket. Az elmúlt évek tendenciája azonban azt mutatja, hogy a számítástechnikának a közösségi jellemvonása írt fölül mindent. Erről szól a social media, a torrentezés, a blogoszféra, a Wikipedia, de még az applikációk is. Nem túlzás azt állítani, hogy új időszámítás kezdődött a digitális világban. Akárhány és akármilyen eszközt használunk - táblagépet, okostelefont, vagy PC-t - a Windows 8 segítségével mindig a jól megszokott, „testre szabott” környezetben találhatjuk magunkat. Az új korszaknak új eszközei és új kütyüi lesznek, ezeket pedig a Windows 8 kelti leginkább életre. És ez újradefiniálja a felhasználó és a Microsoft közötti kapcsolatot is” – mondta Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az új operációs rendszer két változata került kiskereskedelmi forgalomba, a Windows 8 és Windows 8 Pro. Az üzleti felhasználók számára a Windows 8 Enterprise verzió kínál megoldást a mobil hatékonyság növelésére, egyebek mellett a Windows To Go, a Direct Access és a BranchCache funkciókkal, valamint az olyan továbbfejlesztett biztonsági képességekkel, amilyen például a BitLocker és az AppLocker.

A Windows 8 új generációjával egy időben új taggal, az ARM processzorra épülő táblagépekre tervezett Windows RT-vel bővül a Windows család, amelyet a felhasználók az eszközökön előtelepítve vásárolhatják meg. A Windows 8 legfontosabb újdonságai közé tartozik a gyors és gördülékeny Start képernyő, amellyel egy kattintásra hozzáférhetők a felhasználók számára fontos alkalmazások, például az új Internet Explorer 10 böngésző, amely tökéletesen támogatja az érintés alapú bevitelt, és integrálja a Microsoft ingyenes felhőszolgáltatását, a SkyDrive-ot.

A mostani újdonság a fejlesztők számára is izgalmas lehet, hiszen alkalmazásaikat a Windows Áruházban megoszthatják a közönséggel. A Windows Áruházba a Windows 8 Consumer Preview megjelenése óta több magyar fejlesztők által készített alkalmazás is megjelent.