2013. december 11.

Tájkép analóglekapcsolás után

November végére szinte mindenki átváltott valamilyen más vételi módra, akit érintett a lekapcsolás. 82% a digitális földfelszín mellett döntött.

November végére szinte mindenki átváltott valamilyen más vételi módra, akit érintett a lekapcsolás. Ötből négyen a digitális földfelszín mellett döntöttek - derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból.

2013. november végén, azaz egy hónappal az analóglekapcsolás második hulláma után mindössze a tévével rendelkező háztartások 0,5 százaléka, azaz 18 ezer háztartás maradt tévé nélkül vételi mód nélkül. Azok közül, akiknek váltaniuk kellett az analóglekapcsolás nyomán, és ezt meg is tették, 82% a digitális földi vétel mellett döntött. 11 százalék a digitális műhold, 5 százaléka az analóg kábel, a fennmaradó 2 százalék pedig a digitális kábel vagy az IPTV mellett döntött.

Ezzel az előfizetéses digitális földi vétel aránya november végén meghaladta a 3 százalékot, az ingyenes digitális földi vétel aránya pedig a 11 százalékot. A családok egyharmadának az analóg kábel, egynegyedének az előfizetéses digitális műhold, további egynegyedének pedig a digitális kábel vagy IPTV jelentette a legjobb vételi lehetőséget a Nielsen Közönségmérés adatai alapján.

Az elmúlt fél évben jelentősen megváltozott a tévénézés összetétele földi vételi mód szerint. Az analóg és digitális földi vétel együttes részesedése a televízió közönségéből mintegy két százalékpontot csökkent az átállás időszakában, a teljes közönség közel 14 százalékát képviselték november végén. A digitális földi vétellel rendelkezők aránya rövid idő alatt meredeken emelkedett 5 százalékról 13 százalék fölé, míg a korábbi analóg vételesek, akik mára TV vételi mód nélkül maradtak, leginkább DVD vagy hagyományos VHS videók nézésével képviseltek néhány tized százaléknyi közönséget a teljes tévénézésen belül 2013 novemberében.

2013 novemberében a teljes népesség közel öt órát fordított tévénézésre egy átlagos napon. A legtöbb időt a digitális műholdas előfizetéssel rendelkezők ültek a képernyő előtt, napi átlagban 5 óra 13 percet. Szintén átlag feletti volt a digitális földi és az analóg kábel vétellel rendelkező háztartásokban élők napi tévénézési ideje, a legkevesebb időt pedig a digitális kábellel vagy IPTV-vel rendelkezők töltötték a tévé előtt: naponta 4 óra 25 percet.

2013. június 2 és november 30. között jelentős változások történtek a digitális földi vétellel rendelkező háztartások szocio-demográfiai összetételében. A fél év alatt duplájára bővült csoportban 37,6 százalékra nőtt a 60 év felettiek aránya, de hasonlóan emelkedett a 18-49 évesek részesedése is 38,3 százalékra. Vásárlóerő szerint a legalacsonyabb státuszt jelentő E kategória aránya júniusban 17,8% volt, amely az analóg lekapcsolás második hullámát követő hónap végére 39,6 százalékra nőtt. A D kategória változatlan egyharmados aránya mellett a magasabb vásárlóerővel rendelkező ABC kategóriákba tartozók aránya jelentősen csökkent: míg június elején még a digitális földi vétellel rendelkezők közel felét ők alkották, addig novemberre az együttes arányuk egynegyedre apadt. Iskolázottság tekintetében a maximum 8 általánost végzettek 43,9 százalékot képviseltek a digitális átállást megelőzően, ez november végére 50 százalékra növekedett. A szakmai középfokú végzettségűek aránya szintén növekedett, ugyanakkor az érettségizettek és a diplomások aránya csökkent, együttes részesedésük 38,2 százalékról 28,1 százalékra esett vissza.

 

További részletek alább a kapcsolt dokumentumban.