2014. május 22.

Támad a varsói köztévé

Ismét beújít a lengyel közszolgálati televízió. Hat év után nyugdíjazzák akkor úttörőnek számító szolgáltatásukat – de már tervezőasztalon az utód.

Ismét beújít a lengyel közszolgálati televízió. Hat év után nyugdíjazzák akkor úttörőnek számító szolgáltatásukat – de már tervezőasztalon az utód.

A TVP ugyanis 2008 augusztusában indította el első nagyfelbontású csatornáját TVP HD néven. Ez akkor lapvetően a nemzeti főadó műsorát közvetítette sokkal jobb képminőségben. Az idő azonban eljárt e megoldás felett, így – mint azt Juliusz Braun TVP-elnök egy interjúban jelezte – szeptembertől új adó lép az egykori nóvum helyébe. A TVP Premium HD néven induló szolgáltatás közszolgálati lesz ugyan, de prorgamja közelít a fizetős csatornák kínálatához. Kevesebb lesz benne például az ismétlés.

De hogy pontosan mit is érhetnek el a lengyelek az új adón, azt egyelőre nem közölte – már csak azért sem, mert a koncepció és a jórészt vásárolt programcsomag összeállítása most is tart. Így jelenleg azt sem tudni, szereznek-e be olyan tartalmakat, amik a jövőben csak a TVP Premium HD-n lesznek elérhetők. Mint arról portálunk korábban már beszámolt, a lengyel köztévé az év elején megkezdte az átállást a kizárólag HD műsortovábbításra.

Március 15-től csak nagy felbontásban sugározza műsorát a nemzeti főadó, a TVP1 és a komolyabb témákat a szórakoztatással elegyítő TVP2. Az átállást egyelőre a digitális földfelszíni platformon hajtják végre, így a helyi első helyett csak a harmadik multiplexen lesz elérhető a közmédia két főadója. Nem tudható, más műsorszórási módokon mikor búcsúzik a közönségtől a hagyományos SD-minőség. Ahogyan az sem, hogy mikor éri el a HD-sítés a TVP regionális és tematikus adóit, amelyeknek köre nemrég gyerekcsatornával bővült.