2013. augusztus 13.

Támadás a Microware ellen

A cég szervereit hétfőn több gigabites DOS támadás érte.

A cég szervereit hétfőn több gigabites DOS támadás érte. A bejövő forgalom korlátozásával és új szerverek beállításával a hibát délutánra elhárították.

A terhelés-elosztó szerverek hibája miatt szolgáltatáskiesés volt a Microware-nél - írta ma hajnalban ügyfeleinek a cég. A Microware bizonyos szolgáltatásai (DNS, levelezés, tárhelyek) hétfő délután 13:27-től 16:44-ig álltak. A leállás oka DOS (szolgáltatás-megtagadással járó, azaz túlterheléses) támadásra vezethető vissza.

A Microware szervereit ért több gigabites DOS támadás hétfő hajnali fél egy körül kezdődött. Rendszergazdáik észlelték a problémát, és elkezdték szűrni a bejövő forgalmat, de a támadás akkorra már olyan szintű plusz terhelést okozott a hálózati protokollon nyugvó (OSPF) load balance-olt rendszereknek, hogy a megnövekedett terhelést a szerverek nem tudták kezelni és ez a DNS kiszolgálásban kiesést okozott. A problémát súlyosbította, hogy a szerverek közötti folyamatos és gyorsuló terhelésátadás-átvétel miatt a hálózat szintén túlterhelt volt.

A hiba azonosítása után a szolgáltató rendszergazdái megkezdték a terheléselosztó rendszerek teljes cseréjét, illetve az erőforrás-növelés érdekében több új szervert állítanak be. A hiba elhárítása után a szolgáltatás helyreállt, de a negatív cache-ek miatt több órát is igénybe vett, amíg minden weboldal újra elérhető vált. A cég minden ügyfelének, aki jelzi igényét, 1 hét szolgáltatási díjat jóváír a következő számláján.

 

A délutáni órákban a kiadónk által működtetett mediapiac.com, borespiac.hu és trademagazin.hu oldalak működése is akadozott, amiért olvasóink elnézését kérjük.

Címkék: microware