mwx 2012. május 11.

Támadás a Ustream és az internet szabadsága ellen

A Ustream vezetője a Médiapiacnak telefonon nyilatkozott a kamerás streamingrendszerüket órákra megbénító támadásról.

A Ustream vezetője a Médiapiac.com-nak telefonon arról nyilatkozott, hogy szerinte a szólás- és az internet szabadsága elleni súlyos támadásként értékelhető, hogy az orosz tüntetésekről beszámoló felhasználójuk miatt órákra megbénították a szervereiket ismeretlenek.

Szerdán magyar idő szerint délután fél 1-kor támadás érte a Ustreamet. A világ legnagyobb internetes élő videóközvetítéssel foglalkozó weboldala DDoS támadás következtében az egész világon órákra elérhetetlenné vált.

Brad Hunstable
Brad Hunstabl

Brad Hunstable, a Ustream társalapítója és elnök-vezérigazgatója telefonon azt mondta szerkesztőségünknek tegnap délután, hogy az oldal ellen orosz, iráni és kazah szerverekről indított offenzíva kifejezetten a Ustreamet használó egyik orosz tudósító ellen irányult. Szerinte a túlterheléses támadást egy konkrét felhasználó, a Putyin elnök beiktatása elleni tüntetésekről tudósító "Reggamortis1" nevű felhasználó élő adása válthatta ki. Az eset körülményeiből a cég arra következtet, hogy egy felsőbb szintekről koordinált támadás áldozatai voltak. Mivel pedig a túlterhelést okozó szerverek zöme, mind célpontjuk orosz volt, az üzemeltetők úgy vélik, a támadás megrendelője is orosz lehetett.

Hunstable emlékeztetett, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy megpróbálták megbénítani a Ustreamet, ugyanis a szerdaival együtt, az elmúlt hat hónapban három alkalommal támadták hasonló módszerekkel az oldalt. Ahogy most, úgy korábban is egy-egy konkrét orosz újságíró ellen irányultak a támadások. 2011 decemberében, majd idén januárban szintén ellenzéki – a tüntetésekről mobiltelefonjuk segítségével élőben tudósító – újságírók fiókjait törték fel a webmetszők. A korábbi két támadás azonban csak kisebb szolgáltatás kiesést okozott, mértékükben eltörpültek a mostani, közel tíz órás leállást okozóhoz képest. Hunstable szerint a szerdai támadás olyan szervezettségű volt, amellyel az oldal üzemeltetői korábban még nem találkoztak, így esélyük sem volt elhárítani azt.

Az üzemeltetők szerint a Ustream egyik fő küldetése a szólásszabadság biztosítása az egész világon, amely az alapvető emberi jogok közé tartozik. Hunstable szerint ezért a szerdai támadás, támadás volt a szabad internet ellen.

A Ustream a világ legnagyobb streaming oldala a maga havi 51 millió látogatójával, 10 ezer élő adással és havi szinten több mint 1,5 milló órányi videóközvetítéssel.

A történtek egyébként nem tántorították el a website-ot attól, hogy az orosz eseményekről továbbra is beszámoljon, jelenleg is címlapra kiemelt anyagként található meg "Reggamortis1" streamingje.

Címkék: ustream


Rádiós pályázatok

14 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.