2011. augusztus 19.

Támogatja az Adverticum adservere a Do Not Track funkciót

A funkció lehetővé teszi az internetezők számára, hogy letiltsák az internetezési szokásaikkal kapcsolatos információk gyűjtését.

A funkció lehetővé teszi az internetezők számára, hogy letiltsák az internetezési szokásaikkal kapcsolatos információk gyűjtését.

2011 augusztusától támogatja a Stanford Egyetem és a Mozilla fejlesztői által kezdeményezett Do Not Track (Ne kövess) funkciót az Adverticum hirdetési szervere. Ez azt teszi lehetővé a felhasználók számára, hogy letiltsák az internetezési szokásaikkal kapcsolatos információk gyűjtését.

Az anonimizált viselkedési adatokat többek között adserverek, érdeklődés vagy viselkedés alapú targetálást végző alkalmazások és ajánlórendszerek használják. A felhasználók ezeket eddig is letilthatták különböző (főként cookie alapú) opt-out megoldásokkal, ám a Do Not Track HTTP fejléc az opt-out általánosabb, böngésző oldalon beállítható funkciója, ami magukat a hirdetéseket nem blokkolja.

Ha a felhasználó beállítjaa böngészőjében, hogy nem szeretné, hogy kövessék, akkor a böngésző Do Not Track fejlécet küld azoknak a weboldalaknak, webes alkalmazásoknak, amelyekkel kommunikál, vagyis egyértelműen jelzi, hogy a felhasználó döntése alapján a viselkedési információit nem használhatja fel. A funkció csak akkor működik, ha a weboldalak és alkalmazások figyelembe veszik azt, hogy Do Not Track fejléc érkezése esetén nem ildomos követniük a felhasználóikat.

"Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a felhasználók saját maguk dönthessenek arról, hogy engedélyezik-e a viselkedés/érdeklődés alapján targetált hirdetéseket a böngészőjükben. A Do Not Track funkció támogatása azért is lett aktuális nálunk, mert az Adverticum média oldali ügyfelei egyre nyitottabbak a felhasználói viselkedés/érdeklődés alapján targetált hirdetési megoldásokra. Az eddig is támogatott cookie alapú opt-out megoldással szemben a böngésző oldali opt-out kényelmesebb a felhasználó számára, ugyanakkor mivel annak is meg vannak a maga előnyei, ha valaki nem él az opt-out opciókkal, nem valószínű, hogy a felhasználók hirtelen tömegesen élnek majd az új lehetőséggel" - nyilatkozta Balatoni Emese ügyfélkapcsolati igazgató.