2014. június 24.

Támogatókat keres és perel a Népszava

A napilap az állami hirdetések egyenlőtlen elosztása miatt került bajba. A tulajdonos nem tudja finanszírozni a további működést.

A napilap az állami hirdetések egyenlőtlen elosztása miatt került bajba. A tulajdonos nem tudja finanszírozni a további működést.

Láposi Elza, a lapkiadó ügyvezetője és Németh Péter főszerkesztő sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az állami tulajdonú cégek hirdetési gyakorlata az ellehetetlenülés határára sodorta a Népszavát. Az általuk bemutatott számok szerint a 37 ezer példányszámban értékesített Magyar Nemzet és a 7400 példányos Magyar Hírlap együtt listaáron mintegy 1,5 milliárd forintnyi állami hirdetést jelentetett meg az elmúlt időszakban, míg a 45 ezres példányszámú Népszabadság 91 millió, a 14 ezres Népszava pedig csupán 29 millió forintnyi listaáras megrendelést kapott - miközben a hirdetők zömmel mindenkit érintő szolgáltatásokat kínálnak. Álláspontjuk szerint ez felveti a közpénzek hűtlen kezelésének gyanúját, amiért ismeretlen tettes ellen feljelentést is tesznek. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy – meggyőződésük szerint – kormányzati nyomásra a magánhirdetők sem mernek reklámozni a lapban.

A Népszava svájci tulajdonosa – a kapcsolattartásra szolgáló magyar ügyvédi irodán keresztül – jelezte, hogy ilyen körülmények között nem áll módjában a továbbiakban finanszírozni a lapot. Eredménytelenek voltak a baloldali pártokkal folytatott egyeztetések is az esetleges támogatásról. (Az MSZP alapítványaitól már tavaly sem jutott pénzhez a lap.) A Népszava tartalékai mintegy két hónapos működést tesznek még lehetővé, változás hiányában ezt követően ellehetetlenedik a 140 éves múlttal rendelkező, jelenleg mintegy 70 főt foglalkoztató lap sorsa.

Sajtótájékoztató az archívumban

A vezetők a kialakult helyzetben az olvasókhoz és a potenciális támogatókhoz fordulnak segítségért: a lap ugyan gazdaságilag nem számít jó befektetésnek, de bíznak abban, hogy valakik számára fontos az általuk képviselt szellemiség fennmaradása a magyar sajtóban. A működés folytatásához tízezer új előfizetőre vagy havi 10-15 millió forintos támogatásra van szüksége a Népszavának. Egyúttal - az Origo-ügyhöz vagy a reklámadóhoz hasonlóan - kérik a sajtó támogatását is. Negatív példaként az "egyik hírportál cinikus hangvételű" írását hozták fel, mely a sajtótájékoztató lehetséges témájáról hirdetett szavazást.

Utaltak arra is, hogy az elmúlt években a lapnak a költségmegszorítások miatt nem volt lehetősége önmagát hirdetni, kizárólag belső reklámok futottak. A mai lapszám címlapján is az olvasókhoz fordulnak segítségért.