2018. február 19.

Tarolt A Három óriásplakát

A Három óriásplakát Ebbing határában című alkotás kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján.

A filmet kilenc díjra jelölték, és ötöt el is hozott a viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett BAFTA-rendezvényen. Martin McDonagh forgatókönyvíró és rendező alkotása kapta a legjobb filmnek, a legjobb brit filmnek és a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó elismerést. Emellett Frances McDormandnek ítélték a legjobb női főszereplő díját, és Sam Rockwell lett a legjobb férfi mellékszereplő.

A legtöbb, 12 jelölést Guillermo del Toro A víz érintése (The Shape of Water) című filmje kapta. Az alkotás stábja végül a legjobb rendezőnek, a legjobb produkciós tervezésnek és a legjobb eredeti filmzenének járó BAFTA-díjért mehetett fel a londoni Royal Albert Hall rendezvényközpont színpadára.

A harmadik nagy BAFTA-reménység, a Winston Churchill háborús éveiről szóló A legsötétebb óra (The Darkest Hour), amelyet kilenc díjra jelöltek, a fődíjak közül a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat kapta. Ezt Gary Oldman vehette át a néhai brit miniszterelnök szerepében nyújtott teljesítményéért.

A legjobb film kategóriájában a Három óriásplakát mellett a Szólíts a neveden! (Call Me By Your Name), A legsötétebb óra, a Dunkirk, és A víz érintése versengett.

A Dennis Villeneuve rendezte, producerként Ridley Scott által jegyzett Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049) című sci-fi nyolc kategóriában indulhatott a brit filmszakma legrangosabb díjaiért, akárcsak a Christopher Nolan rendezésében készült Dunkirk című háborús dráma.

A Blade Runner 2049-nek végül a legjobb fényképezésért és a legjobb különleges látványhatásokért járó elismerést ítélték, a Dunkirk a legjobb hanghatásért járó BAFTA-kitüntetést kapta.

A vasárnap éjszakába nyúló gálán Vilmos herceg, aki a filmakadémia elnöki tisztségét is betölti, bejelentette, hogy a legrangosabb elismerést, a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia tagságát Ridley Scott kapja. A BAFTA-tagságról szóló oklevelet Vilmos felkérésére Kenneth Branagh nyújtotta át.

A 80 éves Scott a közönség nagy derültségére köszönőbeszédében azt mondta: gyanúja szerint az elismerés mögött akár az a meggondolás is állhatott, hogy "adjunk már ennek is valamit, mielőtt túl késő".

A brit filmakadémia korábban olyan neves művészeket emelt tagjai közé, mint Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Sean Connery, Elizabeth Taylor, Stanley Kubrick, Anthony Hopkins, Laurence Olivier és Judi Dench.

A vasárnap esti londoni BAFTA-gálán számos világsztár feketébe öltözött a munkahelyi szexuális zaklatások áldozatai iránt tanúsított szolidaritás jegyében. Fekete kosztümben jelent meg mások mellett Angelina Jolie, Jennifer Lawrence, Salma Hayek és Kristin Scott Thomas.

A vasárnap esti BAFTA-gála elé időzítve több mint kétszáz brit és ír filmcsillag aláírásával nyílt levél jelent meg a The Observer című baloldali vasárnapi brit lapban, követelve a munkahelyi szexuális zaklatás jelenségének azonnali felszámolását, nemcsak a film világában, hanem a társadalom minden szegmensében. Az aláírók között szerepelt Emma Thompson, Keira Knightley és Emma Watson neve is - írja az MTI. Emma Watson mindemellett egymillió fontot (350 millió forintot) adományozott a szexuális zaklatás elleni fellépés összehangolására létrehozott alapítványnak.

Címkék: kultúra film bafta

Cseppben az élet

1 napja

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.