2010. július 30.

Távozik a Magyar Rádió elnöke és vezetése

Négyéves mandátumának lejártával, július 31-ével távozik Such György, a Magyar Rádió elnöke.

Négyéves mandátumának lejártával, július 31-ével távozik Such György, a Magyar Rádió elnöke. Az elnök mandátumának lejártával szintén távozik posztjáról Mészáros László gazdasági alelnök, Cseh Gabriella ügyvezető igazgató, Kerényi György, az MR1-Kossuth Rádió főszerkesztője és helyettese, Szikra Zsuzsanna valamint Csillag János, az MR2-Petőfi Rádió főszerkesztője. A távozó menedzsment kétmilliárdos bankszámlát hagy utódjára.

A Magyar Rádió Közalapítvány által az elnöki posztra kiírt pályázat eredménytelenül zárult, ezért augusztustól az intézmény folyamatos működését az elnök által kijelölt megbízott vezetők biztosítják.

Such György szakmailag és gazdaságilag legyengült állapotú közszolgálati rádiót vett át négy éve, és mára stabilan gazdálkodó, modern, hallgatott és népszerű intézménnyé alakította a közrádiót – állapítja meg a rádió közleménye. A távozó elnök és csapata négy évvel ezelőtt 47 millió forint hitelből fedezett forráshiánnyal vette át az intézményt, most pedig közel 2 milliárd forintos bankbetét mellett adta át a közrádiót. A hatékony gazdálkodásnak, valamint a költségtakarékos működésnek köszönhetően a Magyar Rádió az elmúlt évet 187 millió forint mérleg szerinti nyereséggel zárta. Négy év alatt a rádiós dolgozók átlagkeresete 59 %-kal nőtt.

Az elmúlt években jelentősen átalakult a közrádió adóinak műsorstruktúrája is. A hallgatottsági adatok visszaigazolják a változtatásokat: a Magyar Rádió adóit egy átlagos napon több mint kétmillióan hallgatják, köztük egyre több a fiatal. Az elmúlt négy évben az MR1-Kossuth Rádió a rádiós piac leghallgatottabb adójává vált és az aktív korú hallgatók aránya is jelentősen megnőtt. A nemzeti főadó jelenleg a leghitelesebb hírforrás a rádiós piacon, reggeli műsora, a 180 perc és a Déli Krónika piacvezető.

Az MR2-Petőfi Rádió mára a hazai könnyűzenei élet trenddiktálójává vált és elérte, hogy a fiatal korosztály újra hallgat közszolgálati adót. Közönségének kétharmadát az aktív korosztály teszi ki. Az adó népszerűségét igazolja több tízezer rajongója a közösségi oldalakon, valamint a turnék és nyári fesztiválok MR2 színpadainál szórakozó több százezer fiatal.

Az eredményes és sikeres átalakítást a nemzetközi szakmai közösség is visszaigazolta, amikor 2009-ben az MR történetében először - második legtöbb szavazattal – beválasztották Such Györgyöt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) Rádió Bizottságába.

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

12 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.