Feszített tempóban, alig 11 nap alatt installálták a HD minőségben dolgozó, 45 robotkamerát is tartalmazó teljes műszaki eszközparkot az Éden Hotel számára Costa Ricán.

Az Éden Hotel Costa Rica-i forgatásán nem csupán a távoli kontinens eltérő szabályaival, szokatlan időjárásával és infrastrukturális hiányaival kellett megküzdeni, de számos műszaki kihívás is adódott: a valóságshow a korábbiakhoz képest közel kétszer nagyobb területen játszódott. A terület méretére jellemző, hogy bár a vezeték nélküli mikrofonok legerősebbje dolgozott a Magyarországon engedélyezettnél ötször nagyobb, (de Costa Ricában engedélyezett), 250 mW teljesítménnyel, összesen mégis annyi kábelezésre volt szükség, hogy csaknem keresztülérte volna a dél-amerikai országot. A 70 napon keresztül napi 24 órán át tartó forgatás során párhuzamosan 4 csatornán kellett két különálló, összesen 400 Terabyte kapacitású tárolóra rögzíteni a történéseket, az összes rögzített anyag mennyisége 6720 órára rúg.

A lámpapark

A biztonság és költséghatékonyság érdekében file alapú rögzítő rendszert használt a produkció, amely a technikai hátteret biztosító Arizona MPS Kft. által fejlesztett megoldáson alapszik.

Egy ilyen projektnél meghatározó, hogy mennyiből sikerül megteremteni a műsor technikai hátterét, és ebben nagyon fontos előny, hogy ne márkákhoz ragaszkodjon az ember, hanem a komplex feladatmegoldást tekintse célnak. Így a beruházás minden egyes fillérjét a leghatékonyabb módon lehet elkölteni, függetlenül attól, hogy egy kis falusi stúdióról, vagy egy ilyen nagy volumenű projektről van szó

- fogalmazott Richan Kornél, az Arizona MPS műszaki igazgatója.

A feladatokkal kapcsolatban kiemelte, hogy az egzotikus, Csendes-óceánra néző domboldalon fekvő, gyönyörű helyszíneket felvonultató villakomplexum lenyűgöző látványvilágát élethűen jelenítik meg a magyar nézők számára, ugyanakkor a háttérben működő komplex technikai rendszernek csupán néhány eleme észrevehető a műsorban. A körülmények illusztrálására jellemző történetként pedig Gleichner Péter ügyvezető felidézte:

az adásanyagot tartalmazó HDD lemezekre rá volt írva, hogy ne röntgenezzék meg a vámon, némelyikbe ezért inkább belefúrtak…