2016. április 27.

Televíziós sorozat mutatja be a kínai korrupciót

A 42 részből álló tévéjáték finanszírozásában és gyártásában közreműködik a kínai legfőbb ügyészség.

Először lesz főszereplője egy kínai televíziós filmsorozatnak egy korrupt magas rangú pártfunkcionárius, akit a filmben még a nevén sem mernek emlegetni.

A nép nevében (Zsen min tö ming ji) című sorozat a kommunista párt és az ország vezetésének elkötelezettségét igyekszik majd kifejezni a korrupció elleni harcban. A jelek szerint az eddigi hasonló témájú filmekhez képest, amelyekben a magasabb szintű vezetőkre nem történtek utalások, ezúttal "emelik a tétet", vagyis e körök fontos és rejtélyes alakját is megidézik.

A történetről a Beijing Youth Daily című pekingi napilapban annyi már megjelent, hogy egy Pienhszi nevű tartományban játszódik. A nézők Hou Liang-ping, a lelkes kormányzati nyomozónak és őt titkos megbízatással kísérő feleségének viszontagságos, gyilkosságot felderítő munkájába kapnak betekintést.

A sajtóhírek szerint a több mint 120 millió jüanos (5,1 milliárd forint) költségvetésű sorozat készítői Kelet-Kínában egy olyan szigorúan őrzött fegyintézetet is felkereshettek, amilyenben a megbukott helyi hatalmasságok rendszerint kikötnek.

A film rendezője, Fan Ce-ven azt nyilatkozta, azért kaptak engedélyt a sorozat leforgatására, mert az illetékesek meggyőződése, hogy a film nem csupán a visszaélésekre mint jelenségre mutat rá, de azokat az erőfeszítéseket is kifejezi, amelyekkel ellene küzdenek.