2017. április 03.

Televíziós termékmegjelenítések a második félévben

A Médiatanács elfogadta az országos kereskedelmi televíziók műsorainak termékmegjelenítését vizsgáló aktuális tanulmányt.

A hatóság 2016 második félévében az RTL Klub és a TV2 3861 műsorszámát vonta be a felmérésbe. A vizsgálat ezúttal is a médiaszolgáltatások saját gyártásban készített műsoraira fókuszált, és összesen 13269 termékmegjelenést azonosított.

Az elemzett adások több mint negyede indokolatlanul adott közre termékmegjelenítésre figyelmeztető feliratot, tudniillik nem tartalmazott ilyen típusú hirdetést a műsor. A termékmegjelenítésben a különböző – szolgáltató, autós és sztártémákat feldolgozó – magazinok vitték a prímet, és a márkák szektorai is leginkább ehhez illeszkedtek (közlekedés, szabadidő, szolgáltatás, öltözködés-kiegészítők).

A leggyakrabban megjelenő márka az Adidas (463 alkalom) volt, amelyet a Nike (299) és az Electrolux (208) követett. A két csatorna műsoraiban összesen 2019 féle márka tűnt fel, ami 337-tel haladta meg az előző félév eredményeit. A legtöbb termékmegjelenítéssel (2182) az RTL Fókusz műsorában lehetett találkozni – ami közel kétszer annyi megjelenítést tett közzé, mint amit a holtversenyben ezüstérmes TV2 Aktív című műsora és az RTL Klub Story Extrája (1159). Az összesített féléves érték a márkaszámhoz hasonlóan szintén ötödével meghaladta a megelőző periódusban vizsgált kereskedelmi üzenetek számát (10987).