2010. szeptember 02.

Telik a VoD-piac

Egyre több jó nevű óriáscég startol rá a tévés piac egyik, ma még nem túl nagy, de dinamikusan növekvő szeletére.

Egyre több jó nevű óriáscég startol rá a tévés piac egyik, ma még nem túl nagy, de dinamikusan növekvő szeletére. Egy kis cinizmussal akár azt is kérdezhetnénk: marad-e piaci rés egy fél év múlva az internetes televíziózásban. Mindenki kicsit mással próbálkozik – általában saját, korábban kiépített bázisára és néhány erős partnerre alapozva.

A napokban a YouTube-ról írtuk meg: filmportállá alakítanák – legalább részben. A cél, hogy (apró)pénzre váltsák az oldal hatalmas ismertségét. A YouTube világszerte jelen van, és több embert elér, mint a kábel- vagy műholdas tévécsatornák. Ezt az adottságát használná ki piaci helyzete javítására, kart karba öltve saját tulajdonosával,a Google-lal, amely a saját piacán szintén megingathatatlan pozíciókkal rendelkezik.

Mostanra már az is kiderült: nem ez az egyetlen nagy összefogás, amely rá akarja tenni a kezét a sok kis tételt forgalmazó piacra. Amerikai lapok tudni vélik, hogy internetes televízió létrehozásán munkálkodik az Amazon online áruház is. A megjelent információk szerint – akárcsak a YouTube – már több médiaóriással is egyeztettek arról, milyen feltételek mellett hozhatnák kiskereskedelmi forgalomba az azok által birtokolt tartalmakat. (Az egyetlen különbség, hogy a YouTube a gyártóknál, azaz Hollywoodban kilincsel.)

Ezzel jól kiegészíthetné már meglévő kínálatát az Amazon, hiszen ma még csak sorozat-epizódokat forgalmaznak – darabonként egy cent híján két dollárért. A cégről pedig az már biztosan tudható, hogy a digitális platform is erősségei közé tartozik; e-könyvből már többet adnak el a portálon, mint a „régi”, papíros változatból.

A versenyt aztán tovább élezi, hogy az Apple is felturbózta saját tévés szolgáltatását, mégpedig az iTunes-ra építve. Bármekkora legyen is azonban médiabirodalmuk, ők sem érezhetik biztonságban magukat. A Sony készül ugyanis betámadni őket – mégpedig egy, a korábbinál hatékonyabb és sokkal felhasználóbarátabb tartalomterjesztési megoldással. Az iTunes konkurensének szánt előfizetéses szolgáltatás első menetben a cég Play Stationjein keresztül lesz igénybe vehető. Azaz a világ legnagyobb repertoárjához azonnal több tízmillió ember férhet hozzá. Az új rendszer rajtja sajtóinformációk szerint legkorábban 2011-re várható.