A Fortune cikke szerint nem ez az egyetlen nagy befektetés, amellyel lehetőségként szemez az egyik iparági óriás, de talán a legizgalmasabb. A Netflixben ugyanis az utóbbi évek nemzetközi rohama ellenére (vagy épp ezért) hatalmas potenciált lát a piac, aminek kibontakoztatásához jól jöhet egy tőkefröccs.

Amikor az első pletykák megjelentek, pár óra alatt hat százalékkal ugrott meg a Netflix-papírok árfolyama – ezzel mintegy kétmilliárd dollárral lett értékesebb a társaság. Ennél kisebb volumenű ügylet a másik suttogott felvásárlás, amelynek keretében a Twittert szerezné meg a terjeszkedésre áhítozó Disney. A szaksajtó pedig mindkét beszerzést teljesen racionális és jövőbe mutató építkezésként értékeli, mondván, a Lucasfilm, a Marvel és a Pixar felvásárlása után a Bob Iger vezette konglomerátum olyan területen fektetne be, ahol van mit ledolgoznia a hátrányából.

Először is: a két felvásárlással javíthatnának az ESPN sportcsatorna pozícióin, amelyeket alaposan megcincált, hogy az utóbbi időben mind többen mondják le hagyományos tévéelőfizetésüket, hogy aztán valamelyik streaming-csatornán nézzenek (ingyen vagy legalább a korábbinál olcsóbban) közvetítéseket. Ha megveszik a Netflixet, vagy hatékonyabban tarthatják a hagyományos tévézésnél a sportrajongókat, vagy másik szálon hozhat bevételt a csatorna, amely dollármilliárdokért vásárol közvetítési jogokat.

A Netflix nyolcvanmillió fizető ügyfele hatalmasat lendítene a Disney üzletén, ráadásul a friss szerzeménynek is jót tenne, hogy egy nagyobb pénzhegyből fizethet tartalomért.

Ebből pedig nem csupán a világhódító roham költségeit lehetne állni, de a mostaninál több és költségesebb tartalmat is beszerezhetne a streaming-szolgáltató, amely idén így is hatmilliárd dollárt költ e célra.

Más kérdés, hogy mind több cikkben találgatják: meddig tud ilyen tempót diktálni a mind több helyi tartalom vásárlására törekvő társaság. A felek számára ráadásul újdonság sem volna az összefogás: egy idén kötött megállapodás alapján az új Disney-filmek a fizetős szolgáltatók közül kizárólag a Netflixen érhetőek el.

A már-már rózsaszín képet festő szaksajtó sem tagadja azonban, hogy a Netflix elnyelése a 150 milliárdos piaci kapitalizációjú Disney számára is komoly feladatot jelentene. Elsősorban arra emlékeztetnek, hogy a Netflix értéke most körülbelül 45 milliárd dollárra tehető – ennél pedig jócskán többet kell kínálni a jelenlegi részvényeseknek, hogy önként és dalolva megváljanak tőzsdei papírjaiktól. Ennél egyszerűbb menet lehetne, ha (a korábbi találgatásokat valóra váltva) az Apple venné meg a Netflixet, így erősítve ellenőrzését a streaming-piacon, ahová mind töb iTunes-ügyfél vándorol át.