2010. október 23.

Terjeszkedő Euronews

Kilenc helyett nemsokára tíz nyelven szórja műsorát az Euronews hírcsatorna, amely muzulmán területeket célzott most meg.

Kilenc helyett nemsokára tíz nyelven szórja műsorát az Euronews hírcsatorna, amely muzulmán területeket célzott most meg.

Jövő szerdán indítják el perzsa (fárszi) műsorukat; a nyelv Irán mellett Afganisztánban használatos. Legutóbb török programmal bővítette kínálatát az adó. Akkor erős volt a kormányzati ellenszél.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök például a piacvezető közszolgálati TRT tévén keresztül szólt a török Euronews indulásának perceiben az ország népéhet, kifejezve azon reményt, hogy az Európai Unió nem áll be a hazája (évtizedek óta húzódó) EU-csatlakozási tárgyalásait „iszlamofóbia kampányt” támogatók sorába.

A franciaországi Lyonban működő, 1992-ben indított Euronews 106 millió háztartásba juttatja el török nyelvű adását (is). A csatorna 2003 óta tárgyalt az együttműködésről a TRT-vel, de mivel a török partner túl sok beleszólást kért a működésbe, a csatorna végül önállóan hozta tető alá a programot. A török szekció – amelynek 17 újságíróját több száz pályázó közül választották ki – a központi szerkesztőség felügyelete alatt áll.