Az RTL Klub terjesztéséért listaáron havi 294 forintot kér előfizetésenként, de ez kedvezményekkel együtt 135 forintra is csökkenhet. A TV2 listaára 290 forint, a legkedvezményesebb konstrukció viszont 150 forint, amely 15 forinttal magasabb, mint a piacvezető ajánlata.

A műsorterjesztési díj elképzelése egyik csatorna esetében sem új, a 2014 őszi tiltás mostani feloldása után évente több milliárdos bevételre is szert tehet a két vezető kereskedelmi csatorna.

Az RTL Klub Általános Szerződési Feltételek mellékletében található árazási rendszer szerint minden terjesztőre azonos ár vonatkozik, függetlenül attól, hogy hány felhasználójuk van. Eszerint a csatorna átlagos, kedvezményes terjesztési ára havi 150 forint/előfizető, de a szerződés időtartamától függően további kedvezmények érhetők el, amelynek során a 2016-os kedvezményes díj havi 135 forint/előfizető lehet. A lehető legjobb ár elérése érdekében „early bird” szerződést kell kötni az RTL Klubbal. A legnagyobb kedvezmények azzal érhetők el, hogy a legszélesebb elérést biztosító csomagokban marad az RTL Klub. Az árazási modell nem vonatkozik a HD csatornákra, ezek díjáról minden műsorterjesztővel egyedileg állapodnak meg.

A Médiatörvény alapján a úgynevezett „Must Offer” csatornákról beszélünk, azaz szerződéskötési kötelezettség terheli a műsorterjesztőkkel, azért, hogy minden nézőnek biztosítsa a csatornának az elérési lehetőséget.

Bevételi szempontból ez az RTL Klubnak, 3,2 millió kábeles háztartással számolva, a kedvezményes 135 forinttal, vagy az átlagként megadott 150 forinttal beszorozva, éves szinten 5 és 6 milliárd forint között terjesztési bevételt jelenthet.

A TV2 szerződése közel azonos az RTL Klub által készített ÁSZF-fel, érdekesség viszont, hogy az adás terjesztéséről az IKO Kábeltévé gondoskodik, amely korábban több szállal is az RTL Klubhoz kötődött - írja az Index.

A TV2 egyéni előfizetők után 2016-ban nettó 290 forintot kér havonta a szolgáltatóktól. A műsorterjesztőknek itt is van lehetőségük kedvezményeket kapni bizonyos vállalások esetén, így ha mindent összeadunk, akkor a TV2 terjesztéséért minimálisan nettó 150 forintot kell fizetni, szemben az RTL Klub 135 forintos árával.

A 2017-es árképzés során akkor ad a TV2 engedményt a programdíjból, ha a műsorterjesztő minél több TV2-s kábelcsatornát is bevesz a portfólióba:

"Mivel (...) a Médiaszolgáltató és a kábel-televíziók médiaszolgáltatójának célja, hogy ezeket a kábel-televíziókat az egyes Műsorterjesztők minél nagyobb számú előfizetői kör számára juttassák el, ezért a Médiaszolgáltatás terjesztésével együtt történő egyes kábeltelevíziók terjesztésére figyelemmel a listaárhoz képest az alábbi díjképzési politika alkalmazásával kedvezményeket biztosít a Műsorterjesztők számára" - olvasható a szerződési feltételekben.

Az Index cikke ugyanakkor felhívja arra a figyelmet, hogy ez ellentétes a hatályos médiatörvénnyel, amely így szól: "(3) A kötelezett médiaszolgáltató nem szabhatja feltételéül valamely médiaszolgáltatása tekintetében történő szerződéses megállapodás, illetve e megállapodás lényeges tartalmi elemének meghatározása során az adott médiaszolgáltatás terjesztéséhez nem nélkülözhetetlen más médiaszolgáltatása vonatkozásában történő szerződés létrehozatalát, illetve egyéb szolgáltatás, termék megvásárlását vagy igénybevételét (árukapcsolás tilalma)."