Az RTL Klub terjesztéséért listaáron havi 294 forintot kér előfizetésenként, de ez kedvezményekkel együtt 135 forintra is csökkenhet. A TV2 listaára 290 forint, a legkedvezményesebb konstrukció viszont 150 forint, amely 15 forinttal magasabb, mint a piacvezető ajánlata.

A műsorterjesztési díj elképzelése egyik csatorna esetében sem új, a 2014 őszi tiltás mostani feloldása után évente több milliárdos bevételre is szert tehet a két vezető kereskedelmi csatorna.

Az RTL Klub Általános Szerződési Feltételek mellékletében található árazási rendszer szerint minden terjesztőre azonos ár vonatkozik, függetlenül attól, hogy hány felhasználójuk van. Eszerint a csatorna átlagos, kedvezményes terjesztési ára havi 150 forint/előfizető, de a szerződés időtartamától függően további kedvezmények érhetők el, amelynek során a 2016-os kedvezményes díj havi 135 forint/előfizető lehet. A lehető legjobb ár elérése érdekében „early bird” szerződést kell kötni az RTL Klubbal. A legnagyobb kedvezmények azzal érhetők el, hogy a legszélesebb elérést biztosító csomagokban marad az RTL Klub. Az árazási modell nem vonatkozik a HD csatornákra, ezek díjáról minden műsorterjesztővel egyedileg állapodnak meg.

A Médiatörvény alapján a úgynevezett „Must Offer” csatornákról beszélünk, azaz szerződéskötési kötelezettség terheli a műsorterjesztőkkel, azért, hogy minden nézőnek biztosítsa a csatornának az elérési lehetőséget.

Bevételi szempontból ez az RTL Klubnak, 3,2 millió kábeles háztartással számolva, a kedvezményes 135 forinttal, vagy az átlagként megadott 150 forinttal beszorozva, éves szinten 5 és 6 milliárd forint között terjesztési bevételt jelenthet.

A TV2 szerződése közel azonos az RTL Klub által készített ÁSZF-fel, érdekesség viszont, hogy az adás terjesztéséről az IKO Kábeltévé gondoskodik, amely korábban több szállal is az RTL Klubhoz kötődött - írja az Index.

A TV2 egyéni előfizetők után 2016-ban nettó 290 forintot kér havonta a szolgáltatóktól. A műsorterjesztőknek itt is van lehetőségük kedvezményeket kapni bizonyos vállalások esetén, így ha mindent összeadunk, akkor a TV2 terjesztéséért minimálisan nettó 150 forintot kell fizetni, szemben az RTL Klub 135 forintos árával.

A 2017-es árképzés során akkor ad a TV2 engedményt a programdíjból, ha a műsorterjesztő minél több TV2-s kábelcsatornát is bevesz a portfólióba:

"Mivel (...) a Médiaszolgáltató és a kábel-televíziók médiaszolgáltatójának célja, hogy ezeket a kábel-televíziókat az egyes Műsorterjesztők minél nagyobb számú előfizetői kör számára juttassák el, ezért a Médiaszolgáltatás terjesztésével együtt történő egyes kábeltelevíziók terjesztésére figyelemmel a listaárhoz képest az alábbi díjképzési politika alkalmazásával kedvezményeket biztosít a Műsorterjesztők számára" - olvasható a szerződési feltételekben.

Az Index cikke ugyanakkor felhívja arra a figyelmet, hogy ez ellentétes a hatályos médiatörvénnyel, amely így szól: "(3) A kötelezett médiaszolgáltató nem szabhatja feltételéül valamely médiaszolgáltatása tekintetében történő szerződéses megállapodás, illetve e megállapodás lényeges tartalmi elemének meghatározása során az adott médiaszolgáltatás terjesztéséhez nem nélkülözhetetlen más médiaszolgáltatása vonatkozásában történő szerződés létrehozatalát, illetve egyéb szolgáltatás, termék megvásárlását vagy igénybevételét (árukapcsolás tilalma)."

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

1 napja

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.