2010. április 23.

Tévépiac: mégsem volt olyan mélyen?

Annyira azért nem vágta földhöz a nagy európai tévés cégeket, mint azt sokan várták – állítja most publikált elemzésében egy szakmai szervezet.

Az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont a 12 vezető társaság adatait elemezte, egybevéve a televíziós műsorszolgáltatásból és más tevékenységekből származó eredményeiket. Az – első hallásra talán megdöbbentő – végkövetkeztetés szerint a cégek (és összesen 534 televízió-csatornájuk) jobban teljesítettek tavaly, mint egy esztendővel korábban.
Az aktuális euró-árfolyamon számolt konszolidált bevételek alapján a Sky mondhatta magát a kontinens legnagyobb tévétársaságának. Ráadásul 6,257 milliárdos bevétele 19,6 százalékos bővülést mutatott. (388 milliós nettő eredményével is első a társaság, de impozáns a profit 50,3 százalékos bővülése is.) Ezüstérmes az RTL-csoport let a maga (6,3 százalékos mínuszt jelző) 5,41 milliárdjával, a dobogó harmadik helye pedig a változatlanul 4,553 milliárdon záró, egyebek mellett a Canal+-t birtokló Vivendié. Nem került be az első háromba Silvio Berlusconi Mediaset-birodalma (3,883 milliárd euró; mínusz 7,5 százalék) lett, megelőzve két olyan társaságot, amelyek keményen pluszban zárták 2009-et. Az MTG forgalma 14,1, míg a TVN-é 12,2 százalékkal tromfolta az egy évvel korábbit. Őket követi a sorban a ProSiebenSat.Media AG, a TF1, az ITV, a Prisa, a Sky Deutschland és a CME.