2011. június 23.

Tévés barátság, mobil szerelem

Egy új kutatás nem technológiai, hanem érzelmi oldalról viszgálta a fogyasztók és a képernyők kapcsolatát.

Egy új kutatás nem technológiai, hanem érzelmi oldalról viszgálta a fogyasztók és a képernyők kapcsolatát. Mint kiderült: gyökeresen másképp viszonyulunk a tévéhez, a PC-hez és a mobileszközökhöz. Ennek megfelelően egészen más kommunikációs stratégiával lehetnek sikeresek a márkák egyik vagy másik platformon - figyelmeztet a Microsoft.

Közös kutatásban tárta fel a Microsoft, a BBDO és az Ipsos a fogyasztók kütyükhöz fűződő érzelmeit, melynek eredményeit Cannesban mutatták be. Az öt piacot érintő megkérdezésből kiderül: függően a demográfiai tényezőktől, a piacok kulturális jellemzőitől, illetve maguktól az eszközöktől, e viszonyok igen különbözőek lehetnek.

A  televízióról leginkább úgy vélekednek a megkérdezettek, mint egy jó öreg, megbízható és szórakoztató barátról. Vannak ugyanakkor az országok között különbségek, ez leginkább az oroszok és a kínaiak körében szembetűnő, akik államilag tulajdonolt és kontorllált televíziózáson nőttek fel.

Ezzel szemben a PC olyan, mint egy idősebb élettárs, akitől tanulni lehet, akinek meg kell mutatnunk magunkat, s akivel versengeni is jó. Ez bizalmibb viszony, mint a televízióhoz fűződő, főképp Kelet-Európában és a fiatalabb fogyasztók körében. Ennek az az oka, hogy nagyobb a választási szabadság/ellenőrzési lehetőség a tartalmakat illetően.

Miközben a tévé és a PC hosszú, megállapodott kapcsolatban "élnek" velünk, addig a mobileszközök olyanok, mint egy új szerető. Ez azt is jelenti, hogy ezek a legszemélyesebb kütyük, amelyeket a felhasználók igazán közel éreznek magukhoz, s fizikailag is mindig közel akarják tudni magukhoz. Mivel új eszközökről van szó, a hozzájuk fűződő viszony érzelmileg egy bimbózó kapcsolathoz hasonlít - áll a kutatásban. A táblagépekkel viszont bonyolult lehet a reláció, mivel ezekre a fogyasztók a többi képernyő egyfajta mixeként tekintenek.

Éppen az eltérő viszonyulások miatt a BBDO és a Microsoft tanácsokat fogalmazott meg azt illetően, hogy miként érdemes célozni a fogyasztókat az egyes platformokon keresztül. A mobil üzenetek esetében a hatékonyság, a relevancia és a hasznosság a legfontosabb, s figyelembe kell venni azt is, hogy ez egy nagyon személyes médium. Működhetnek persze a személyes, meglepő és vicces üzenetek is.

A PC-n keresztüli reklámozásnak főképp a fiatal fogyasztók ízléséhez kell illeszkednie. Nem árt persze, ha tanulhatnak a kommunikációból, ha megoszthatják, ha másoknak is tovább adhatják a tudást. A tanuláson, az információn túl az sem rossz, ha kihívást hordoz magában a kommunikáció, amely nagymértékben épít a fiatalokban jelen lévő versenyszellemre.

Miközben a netezésre alkalmas eszközök meghódítják a világot, a kutatás szerint a televíziós reklám számára is jó ez az időszak. A fogyasztók ugyanis vevők a szórakoztató és vicces videótartalmakra, az azonban már másodlagos, hogy ezt milyen, fogyasztásra alkalmas képernyőn keresztül nézik. Koránt sincs tehát arról szó, hogy a tévéreklámot sutba kellene dobni.