2016. május 09.

Tévés óriásbírság a GVH-tól

A közmédia közbeszerzésein kartellezett öt cég a Gazdasági Versenyhivatal szerint, amely most összesen közel 82 millió forintra bírságolta meg őket.

A GVH döntése szerint a Finella Investment Kft. (a HTD Szaknévsor Kiadó Kft. jogutódja), a JRM Produkció Kft., a LIGA TV Kft. (LIGA TV), a „PUPU Produkció” Filmgyártó Kft. és a Nosztalgia-Design Kft. versenykorlátozó céllal hangolta össze magatartását a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által kiírt közbeszerzési eljárásokon. A jogsértésekért a vállalkozásokkal szemben összesen 81 millió 970 és fél ezer forint bírságot szabott ki a GVH.

Az MTVA 2013. november 2-án hirdette meg, majd uniós eljárásrendben folytatta le az SD és HD közvetítőkocsik két évnyi bérlésére és esetenként személyzet biztosítására kiírt nyílt közbeszerzési eljárásokat  – írja hétfői közleményében a GVH.

Megállapították, hogy a LIGA TV kezdeményezte az egyeztetéseket az MTVA 2013. évi keret-megállapodásos pályázatán ajánlattevőként történő indulásra, annak konkrét formájára és tartalmára vonatkozóan. Az érintett vállalkozások annak érdekében hangolták össze magatartásukat (döntöttek a pályázaton való indulásról, készítették el és nyújtották be ajánlataikat, majd a hiánypótlásokat), hogy a LIGA TV mindannyiuk esetében alvállalkozóként vehessen részt az MTVA fenti pályázatain.

Ennek célja volt a piaci versenytársak kizárása a második pályázati körből, amelyben már csak az első körben az első négy helyen végzett vállalkozás vehetett volna részt. Ezt úgy szándékoztak elérni, hogy a pályázat első körében az első négy helyen végeznek. Így a LIGA TV valódi piaci versenytárs nélkül nyerhette volna el a keret-megállapodás alapján megvalósuló feladatok elvégzését.

A GVH az előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatok alkalmával több, a jogsértéseket alátámasztó bizonyítékot foglalt le, köztük a versenykorlátozó magatartás közvetlen bizonyítékát, a LIGA TV ügyvezetőjének jegyzetét.

A GVH a kiszabott bírság alapösszegének megállapításához – releváns forgalomként – a tenderek kiírási/ajánlatkérési értékének háromszorosát vette figyelembe, majd értékelte a súlyosító és az enyhítő körülményeket.

A GVH figyelembe vette, hogy a LIGA TV aktív felbujtói és szervezői szerepet játszott a jogsértőnek minősített magatartások kialakításában és összehangolásában.

A GVH döntése értelmében súlyos versenykorlátozásnak minősül, ha egy kétfordulós közbeszerzési eljárás első (kvalifikációs) fordulójában egy piaci szereplő azzal a céllal vállal 25%-ot meg nem haladó mértékű alvállalkozói közreműködést a piacon korábban meg nem jelent, ugyanakkor hozzá személyükben is köthető vezetők ajánlattevő cégei számára, hogy a második (újranyitott ajánlattételi) fordulóból a többi piaci szereplőt kizárja.

A GVH az eljárást megszüntette a TVP Televíziós és videó műsorokat gyártó Kft.-vel szemben.

 

Címkék: gvh kartell verseny