2014. június 25.

Tévézési szokásaink nem haladnak a korral

Még az előfizetők körében is lassan terjed a digitális televíziós szolgáltatások használata – állítja a KPMG médiafogyasztási kutatása.

Még az előfizetők körében is lassan terjed a digitális televíziós szolgáltatások használata – állítja a KPMG médiafogyasztási kutatása.

A KPMG 2008 után újból felmérte a digitalizáció hatását a hazai médiafogyasztási szokásokra. A tanácsadó cég 328, a technológiai újításokra leginkább fogékony, 20-50 év közötti diplomás, Budapesten és környékén élő fogyasztót kérdezett meg médiahasználati szokásaikról.

A megkérdezett előfizetők többsége digitális csatornacsomagot választ; az ár és a csatornák száma mellett szempontként jelenik meg a műsorrögzítés vagy a videotéka igénybevételének lehetősége. A válaszadók háromnegyede azt mondta, szívesen használná a videotéka (Video on Demand – VoD) funkciót. Ennek a szolgáltatásnak a népszerűsége egyébként meglepően magas az idősebb válaszadók körében. Ezzel szemben a válaszadók közel fele soha nem rögzít műsorokat, ugyanakkor azok, akik felveszik az őket érdeklő tartalmakat, 2008 óta aktívabbak lettek, sokan akár naponta is használják műsorrögzítésre alkalmas készüléküket.

Még a technológia-tudatos előfizetők tévénézési szokásaira is a passzivitás és a tudatosság hiánya jellemző. A válaszadók csupán fele szeretné saját maga összeállítani csatornacsomagját, és a reklámblokkok átugrását sem tartják kiemelkedő fontosságúnak. „Annak ellenére, hogy az előfizetési csomagok egyre több csatorna elérését teszik lehetővé, csakúgy, mint 2008-ban, jelenleg is csupán 2-5 adót néznek rendszeresen a válaszadók”– mondta Nestor Andrea, a KPMG telekommunikáció és média csoportjának vezetője.

A legnépszerűbb csatornák a válaszadók körében a kereskedelmi adók, ezeket követik a sportcsatornák és a közszolgálati médiumok. 2008-hoz képest csökkent a kereskedelmi csatornák nézettségének részaránya, hasonlóan az akkor még második helyet elfoglaló közszolgálati csatornákhoz. A legnagyobb növekedést a sporttelevíziók érték el.

Forrás: KPMG kutatás, 20-50 év közötti, budapesti és környéki, diplomás, technológiai újításokra fogékony fogyasztók, n=328