2017. december 12.

Till Attila:„Mindenki fiatal akar maradni”

A népszerű műsorvezetővel, filmessel a DigitalHungary készített interjút.

„Akkoriban, 1994-ben a híradó előtt volt egy tízperces kulturális híradó is. Kereskedelmi televíziók híján el tudod képzelni, hogy annak mekkora volt a nézettsége? Pénteken elmondtam az embereknek, hogy mit érdemes csinálni a hétvégén - színház, mozi, kirándulás - s hiába volt szó kulturális híradóról, többen nézték, mint bármit, amit azóta csináltam, beleértve a Big Brother-t vagy a Megasztárt, pedig e műsorok esetében is extra nézettséget tudtunk produkálni. De az is igaz, hogy akkoriban más volt a televízió.” - válaszolta Till Attila a DigitalHungary újságírójának arra vonatkozó kérdésére, hogy mennyit változott a szakma a pályájának kezdete óta.

Elmondta, hogy a kereskedelmi televízíózásnak két nagy korszaka van: az egyik az első öt év, a másik pedig az azt követő időszak.

„A két nagy kereskedelmi csatorna újabb korszaka 2002-ben kezdődött, amikor az RTL elindította a magyar napi sorozatot és megérkeztek a valóságshow-k. Ebben az időben állt be egy olyan nyugat-európai, hétköznapi főműsoridős műsorstruktúra, ami a mai napig uralkodik. Ekkor kezdődött a valóságshow-k és a tehetségkutató műsorok ideje: a Big Brother, a ValóVilág, a Megasztár, az X-faktor, majd ezek mutációinak nagy korszaka, illetve ez volt a nagy kvíz show időszak is. Ebből a folyamatból én is vastagon kivettem a részem, ezekkel a műsorokkal a legnagyobb nézettséget produkáltuk, megmozgatták az egész országot. Uralták a magyar médiát, összességében egy legalább 10-12 éves nagy korszakról van szó. Tulajdonképpen e műsorok mutációi vannak jelen napjainkban is, eget rengető, semmi korábbihoz nem hasonlítható új formátumok nem jelentek meg. Évente több ezer műsort fejlesztenek a világban, de minden hat mindenre és ezért valóban új típusú, új korszakot nyitni képes műsorokat kifejleszteni nem egyszerű ma már.”

Az újságíró rákérdezett arra is, hogy ennyi év után mennyire tartja izgalmasnak a szakmáját, amelyre Tilla azt válaszolta: „Messitől-től miért nem kérdezik meg, hogy mennyire izgalmas számára a futball?”

Az interjú további részében szóba került a filmes karrier, a sport, illetve a család is.