2011. június 06.

Tiltott reklám a Facebook és a Twitter említése?

A francia médiahatóság döntése szerint a jövőben francia rádióban és tévében csak kivételes esetekben hangozhat el a közösségi oldalak neve.

A francia médiahatóság döntése szerint a jövőben francia rádióban és tévében csak kivételes esetekben hangozhat el a közösségi oldalak neve. Emlegetésük ugyanis burkolt reklámnak minősülhet, mint bármely más márka esetében.

A CSA döntését, miszerint a Facebook és a Twitter emlegetése a jövőben burkolt reklámnak minősül a tévében és a rádióban, megrökönyödéssel fogadták a francia média körökben is. Egy brit vélemény szerint a határozat által is engedélyezett kivétel lehet, ha a médiumok közönségük aktivizálása érdekében nevesítik a két közösségi felületet. Egy francia médiavélemény szerint ugyanakkor ez a határozat is könnyen követheti a hatóság többi abszurd döntését a "megvalósulatlanok temetőjébe".

A Rue89.com szerint nem csak azért rossz a döntés, mert a Facebookon vagy a Twitteren keresztül az újságírók folytathatják a nézőkkel, hallgatókkal a hagyományos felületeken megkezdett kommunikációt, s e felületeken jobban megismerhetik a közönség reakcióit. Azért sem jó a CSA új határozata, mert a tévék egy jelentős része már eleve elefántcsonttoronyban él Franciaországban, s ezen állapot megőrzéséhez kaptak most újabb támogatást. Azok pedig, akik már élnek a közösségi média lehetőségeivel, olyannyira beépítették e felület lehetőségeit a működésükbe, hogy jelentős visszalépés lenne a határozat végrehajtása.