2011. augusztus 23.

Titkolózott az Auchan, megbüntették

A GVH az Auchan Hungarikum szlogennel hirdetett termékek kapcsán kért volna információkat, de az áruházlánc megtagadta.

A GVH az Auchan Hungarikum szlogennel hirdetett termékek kapcsán kért volna információkat, de az áruházlánc megtagadta.

30 millió forintos eljárási bírságot szabott ki az Auchanra a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa, mert az áruházlánc többszöri felszólításra sem adta ki a versenyhatóság által kért adatokat.

A GVH még februárban indított eljárást az Auchan ellen, mivel az Auchan Hungarikum szlogennel hirdetett termékekkel kapcsolatban felmerült, hogy az előállításukhoz használt alapanyagok egyes esetekben valószínűsíthetően nem magyar eredetűek, így nem lehetnek 100 százalékban magyar termékek.

Az eljárás során a GVH adatokat kért be a cégtől, ám az többszöri felszólításra sem tett eleget a kérésnek. Így először 500 ezres bírságot szabtak ki az Auchanra, majd a jogorvoslati eljárásban kiderítették, hogy az áruházlánc alaptalan hivatkozásokkal akadályozza a vizsgálatot, így lett 30 milliós a büntetés.

A GVH márciusi bejelentése szerint nemcsak az Auchan ellen indított vizsgálatot, mivel úgy találták, hogy több kiskerlánc is könnyen dobálózik a "magyar termék", illetve "hungarikum" jelzőkkel. Így aztán eljárás indult a CBA, az Aldi és a Spar ellen is.