2014. szeptember 05.

Tízéves a Cool

A kezdetben a fiatalokat célzó, a televíziós versenyben tizenötödik helyről induló csatorna mára megtalálta hangját és közönségét.

A kezdetben a fiatalokat célzó, a televíziós versenyben tizenötödik helyről induló csatorna mára megtalálta hangját és közönségét.

Pontosan tíz évvel ezelőtt kezdte meg adását a Cool. A kezdetben a fiatalokat megcélzó, gyakran polgárpukkasztó adó az évek során egyre letisztultabb műsorkínálatával és arculatával megtalálta stabil helyét, és vált kedvelt kábelcsatornává. 2010 augusztusában nyerte el a Cool a ma is látható „felnőtt” arculatát. 2011-ben az RTL Csoport tulajdonába került, ahol azóta is a Film+ mellett a kábelportfólió zászlóshajója.

2004-ben a 18-49 éves célcsoportban a főműsoridős átlaga 0,26%(SHR) volt, napjainkban pedig már eléri a 6%-ot (SHR). Ezzel az eredménnyel az RTL Klub és a TV2 utána a harmadik legnépszerűbb csatorna Magyarországon – írja a csatorna közleménye. Történetének eddig legnézettebb műsora a Másnaposok című film volt, amely 2013.12.21-én az 50 év alatti felnőtt nézők 14,9 százalékát vonzotta.

Az Ipsos idei kutatása szerint (2014.04.26-2014.05.14., 1580 fős minta, 18-69 éves tévénézők) a nézők a Coolt egy újító, modern és laza, jó műsorokkal rendelkező tévécsatornaként jellemezték. Történetében jelentős lépcsőfok volt 2008, amikor a televíziós piacon bekövetkezett átrendeződés következtében kialakult középmezőny (M1, Viasat3, Film+, Cool) egyik meghatározó szereplője lett. Ekkortól kerültek adásba a legnézettebb programjai között található CSI sorozatok, a Gyilkos elmék és a Showder Klub.

A Cool számos műsorvezetőt is bemutatott a nézőknek az évek során: Istenes Bencét (NekedValó), Majkát (Cool a verda, Vad csajok), Horváth Évát, Orosz Barbarát, Sági Szilárdot (Gerilla Grill) és Müller Attilát, akik azóta is szereplői a médiának.