2012. április 17.

Tízéves az iWiW

Ez alkalomból szülinapi aloldalt kapott a magyar közösségi oldal.

Ez alkalomból szülinapi aloldalt kapott a magyar közösségi oldal.

2012. április 14-én ünnepelte tizedik születésnapját az iWiW, amely tíz napig elérhető szülinapi aloldallal jelentkezett. Annak idején Várady Zsolt egy domain és dizájn nélküli közösségi oldalt indított el, amelyet egyre többen fedeztek fel. Az év végére 16 ezren, két évvel később 100 ezren iWiW-eztek. A negyedik évfordulót egymilliós felhasználói tábor ünnepelte. A rákövetkező évben megduplázódott a regisztráltak száma. 2010-től pedig 4,7 millióan vannak fent a honlapon.

"A kezdetekben az iWiW sokak számára egyet jelentett az internettel. Sokan azért iratkoztak be a helyi könyvtárba, hogy hetente egyszer felmehessenek az iWiW-re. Minden magyar embernek vannak iWiW-es történetei nagy találkozásokról, vagy sikerélményei az iWiW apróról" - mondta el Kovács Gergely, az iWiW vezetője.

A magyar közösségi oldal még mindig nagyon sok embert ér el, a felhasználói aktivitás ugyanakkor csökken, ami elsősorban a Facebook tarolásának tudható be. "Zuckerbergék biztosan bátrabbak, rugalmasabbak, ügyesebbek és talán szerencsésebbek is voltak. Nekünk hátrányt jelentett, hogy a magyar nyelv kevésbé elterjedt az angolnál. Amerikában könnyebb lehetett pénzügyi befektetőt találniuk, a hazai lehetőségek ennél jóval szűkebbek" - mondta Várady Zsolt arról, hogy miért nem lett az iWiW-ből Facebook.

A 2004 óta a Magyar Telekomhoz tartozó közösségi oldal jelenleg az ötödik leglátogatottabb hazai weboldal (forrás: gemius OPA, 2012. március, átlag napi látogatottság szerinti domain toplista), havonta 2,6 millió ember lép fel rá. A felhasználók eddig 150 ezer klubot hoztak létre, több mint 85 millió képet osztottak meg - olvasható az Origo közleményében. A felhasználáói szokások jelentősen megváltoztak az utóbbi időszakban. A fiatalabbak (18-39) főleg mobilon használják a szolgáltatásokat, míg a webes felületet inkább a 30 éven felüliek keresik fel - teszik hozzá.

A további fejlesztési irányokat a helyi igények kielégítése jelöli ki, közölték. Így olyan funkciókat terveznek, mint az asztalfoglalás a klubrendszeren belül, a jegyvásárlási lehetőség az események alatt, vagy az iWiW Hírek.

Várady Zsolttal az [origo] készített a jubileum kapcsán hosszabb interjút, melyet elérhetnek ezen a linken.