2014. augusztus 10.

Több időt töltenek médiával, mint alvással a britek

Ez derül ki az ottani kommunikációs hatóságként működő Ofcom jelentéséből.

Ez derül ki az ottani kommunikációs hatóságként működő Ofcom jelentéséből.

A brit felnőttek napi átlag 8 óra 41 percet töltenek médiával vagy kommunikációval, szemben az alvásra jutó átlag 8 óra 21 perccel. Ha figyelembe vesszük a multitasking jelenségét, akkor a média-/kommunikációs idő valójában ennél is magasabb: napi 11 óra. Az Ofcom számításai szerint ez utóbbi két órás emelkedést jelent 2010-hez képest.

Ha a 16-24 évesek médiára és kommunikációra szánt idejét tekintjük: 9 óra 8 perces értéket kapunk, ami a multitaskingot figyelembe véve 14 óra fölé kúszik. Az Ofcom szerint a 12-15 évesek is érdekesek, nem is csupán a médiával töltött idő, hanem az előző generációkhoz képest gyökeresen eltérő kommunikáció mintázatok és eszközök miatt. Esetükben radikálisan nő az azonnali üzenetküldő szolgáltatások, a szöveg alapú kommunikáció szerepe, míg a hangalapú kommunikáció vagy a klasszikus email szerepe marginális. Eközben a felnőttek a kommunikációra szánt idejük ötödét még mindig telefonálással, a harmadát pedig emaliezéssel töltik.

Eközben még mindig a TV az elsőszámú médium, ezzel napi 3 óra 52 percet töltenek a britek. Ez még mindig kiemelkedő szám, de kisebb, mint a 2010-ben mért, 4 óra feletti átlag, a csökkenés tehát kismértékű, de folyamatos. A televíziót az eltöltött idő tekintetében a rádió és a számítógép követi.

A WARC bővebb összefoglalója itt érhető el, míg a teljes tanulmány az Ofcom oldalán.

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

59 perce

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.