2011. január 13.

Több videó az online újságokban

Két és félszeresére nőtt a lapok online kiadásaiban látható reklámszpotokra fordított összeg tavaly Franciaországban.

Két és félszeresére nőtt a lapok online kiadásaiban látható reklámszpotokra fordított összeg tavaly Franciaországban - számította ki a Capgemini Consulting tanácsadó cég, hozzátéve: a videós hirdetési szegmens eztán is dinamikusan növekedni fog.

A nyomás ez irányban fokozódik a francia piacon, a hirdetők és az ügynökségek kívánatosnak látják, hogy például a tévékampányokhoz készült szpotok minél szélesebb körben váljanak láthatóvá online is. Eközben a digitális térben tapogatózó lapkiadók üzleti megfontolásaik okán kapnak az alkalmon: egy húsz másodperces reklámfilm léptékekkel nagyobb hirdetési bevételt hozhat nekik, mint a hagyományos bannerek vagy a keretes hirdetések.

Mindazonáltal a francia lapok online tartalmaiban tavaly körülbelül 30 millió euró értékű videóreklámot láthattak az online felhasználók, ami meglehetősen szerény a teljes online hirdetési biznisz 2,3 milliárd euró körüli értékéhez képest.

A - nem feltétlen reklámcélú - kis videófilmek internetes „fogyasztása” azonban robbanásszerű, a kiadók ráugrottak már a lehetőségre, a jelentősebb francia napi sajtó portáljai kevés kivétellel már kínálnak videókat az olvasóknak-nézőknek, és hetilapoknál is történtek már videós fejlesztések - számol be róla a francia AFP hírügynökség. Az igény egyre nagyobb, miközben a fejlesztés sokba kerül - mondja a Figaro Médias illetékese. A hirdetők ugyanis részben a kiadó saját kivitelezésében képzelik el a reklámszpotokat.

Elsősorban stúdiókat kell tehát a kiadóknál létrehozni. Ezek a fejlesztések egyebek között az adott lapnak a táblagépekre „vonulását” is egyengetik, tehát komolyan kell venni: nem véletlen, hogy a Le Parisien nevű francia napilapnál 2007 óta folyik a videószolgáltatás fejlesztése és közel 20 munkatárs csak ezzel foglalkozik. Mindez azonban messze nem éri el egy televízió ilyen apparátusának kapacitásait.

Mindazonáltal jó megoldás, hogy a kiadvány kiemelt tartalmait ilyen reklámfilmek "kényszerű" megtekintésével érje el az olvasó. A „kötelezés” azért jó, mert a televíziónézők sokszor kihagyják a reklámfilmeket, a netről tájékozódok viszont az általuk fontosnak tartott és ezért keresett tartalomhoz másképp nem is férhetnek hozzá.

Ezért a tartalom exkluzivitása, súlya nagyon fontossá válik. Mivel ezen a téren is egyelőre még vannak problémák, így részben érthető, hogy a videófilmek révén szerzett reklámbevétel a teljesnek csupán elenyésző töredéke a francia lapoknál.

Címkék: video franciaország