2014. július 21.

Többen rádióznak

Az új rádiós közönségmérés első évfordulóján tekintette át a változásokat a mérést végző konzorcium, és a második negyedéves eredményeket is közölték.

Az új rádiós közönségmérés első évfordulóján tekintette át a változásokat a mérést végző konzorcium, egyúttal a második negyedéves eredményeket is közölték.

Egy évvel ezelőtt publikálta a TNS Hoffmann – Mediameter konzorcium az új rádiós közönségmérés első eredményeit. Ez idő alatt jelentős változások történtek a rádiós piacon, melyet a konszolidáció és a folyamatos fejlődés jellemez leginkább. Sorban rendeződtek a lokális frekvenciák sorsai, az új rádiók megvetették lábukat, míg a régi-új szereplők stabilizálni tudták helyzetüket – írja a cégek közleménye.

Mindez a hallgatottságban is érezteti hatását 57%-ről 65%-ra nőtt a naponta rádiózó 15 évnél idősebb emberek száma, ami naponta 5,5 millió hallgatót jelent.

A hallgatottság növekedése minden korosztályban tetten érhető, a 30-59, illetve a hirdetők által kiemelten fontosnak ítélt 18-49 éves korosztályban is hasonló mértékű növekedés tapasztalható, ez utóbbiban 58-ról 65%-ra kúszott fel a napi elérés, ami közel 2,9 millió hallgatót jelent.

A rádióhallgatás növekedése az összes szereplőt érintette, így magasabb hallgatottság mutatkozik a vidéki, a budapesti, a regionális és országos kereskedelmi rádiók esetében, valamint a közszolgálati csatornák vonatkozásában is.

A 2014. április-június közötti időszakban több csatorna is saját csúcsát érte el. Ide sorolható az országos Class FM és Petőfi Rádió, a regionális Music FM, az ország egyre több pontján hallgatható Magyar Katolikus Rádió és a Lánchíd Rádió, vagy Budapesten a Juventus, a Gazdasági és Jazzy Rádió is.