2012. július 11.

Többet internetezünk

A bővülés motorját jelentős mértékben a mobileszközök terjedése jelenti - derül ki a GfK adataiból.

A bővülés motorját jelentős mértékben a mobileszközök terjedése jelenti - derül ki a GfK adataiból.

Kis mértékben, de nőtt a naponta internetezésre fordított idő a magyarok körében, derül ki a GfK Hungária Digital Connected Consumer 2012 felméréséből. Ezen belül rendkívül dinamikus a fejlődés a mobilinternet-használat időtartamát tekintve. Igaz azonban az is, hogy egyelőre kevés alkalmazást tölt le az átlagos okostelefon használó, és még kevesebbet használ aktívan. Mobilon böngészni általában utazáskor és várakozáskor szoktak a mobileszköz tulajdonosok, áll a kutatási összefoglalóban.

2011-ben naponta 201 percet töltött egy átlagos, legalább hetente netező 15-49 éves magyar internetezéssel, míg idén ez már 207 perc. Bár a különbség minimális, a szerkezetei átalakulás érdekes. Nagymértékben csökken például az asztali gépek szerepe a laptopokkal szemben. Míg az előbbi esetében 149 percről 122 percre csökkent a napi használat, addig a laptopok részesedése 47 percről 71 percre nőtt. Bár időtartamát tekintve a mobileszközökről történő netezés a teljes internethasználat aránylag kis szeletét adja – 2011-ben 3 perc, 2012-ben 14 perc – az időtartam növekedése rendkívüli dinamikát mutat.

A változások ellenére a vizsgált célcsoportban még mindig komoly többségben vannak azok, akik csak PC-n vagy laptopon interneteznek. Ők teszik ki a válaszadók közel kétharmadát, ugyanakkor ma már minden 12. felhasználó a világhálón eltöltött idejének több mint egynegyedét mobileszközök segítségével teszi.

Ma még egyértelműen látszik, hogy a mobileszközökön rövidebb időszakokat töltenek el a felhasználók, és a hosszasabb böngészésre általában még a hagyományos elérési formákat választják. A mobileszközök használatának vannak bizonyos speciális körülményei, esetei is: leggyakrabban utazás vagy várakozás közben kerülnek elő ezek a kütyük.

A mobileszközöket használók megoszlása aszerint, hogy mikor használják mobileszközeiket internetezésre (az adatok százalékban kifejezve)

Forrás: Digital Connected Consumer 2012, GfK Hungária

Vannak olyan speciális használati célok, melyek vagy inkább a hagyományos eszközökhöz kapcsolódnak, vagy már tipikusan a mobileszközök szolgálják ki az ilyen igényeket. Az online vásárlás, az online ügyintézés, a videomegosztó oldalak látogatása még azok esetében is inkább a hagyományos gépekhez kötődik, akik intenzíven használnak telefont vagy táblagépet internetezéshez; az ő körükben a közösségi oldalak látogatása, az e-mailek írása és a híroldalak látogatása viszont már egyértelműen a mobilgépekhez kötődik. Ez mondható el a térképalkalmazások, navigációs szoftverek használatáról is, de ez nem meglepő ezen alkalmazások felhasználási jellege miatt.

Az okostelefonok használatához az alkalmazások letöltése is szorosan hozzátartozik, bár Magyarországon ilyen téren még bőven van fejlődési lehetőség. Az okostelefont és táblagépet használók átlagosan nyolc alkalmazást töltöttek le, és csupán négyet használnak rendszeresen. Az adatok azonban nagy szórást mutatnak. Sok új belépő még csak most kezdte felfedezni ezt a lehetőséget, míg a legtapasztaltabb felhasználók akár már több száz alkalmazást is kipróbáltak. Különösen aktívak az iPhone-használók, akik körében a letöltött alkalmazások átlagos száma eléri a huszonhármat. Talán nem meglepő, hogy a legnépszerűbb alkalmazás a Facebook, amely ötből négy okostelefon tulajdonos készülékén megtalálható.