2011. november 07.

Többet költünk karácsonykor

Az árukereső.hu adatai szerint tavalyhoz képest egy ezressel jut több ajándékokra, mint egy éve.

Az árukereső.hu adatai szerint tavalyhoz képest egy ezressel jut több ajándékokra, mint egy éve. Kevesebb embert akarunk viszont megajándékozni, mint legutóbb. Információkat 85% keresgél a neten, ezt a nagyáruházak reklámújságjai követik. A webshopok felé az alacsonyabb árak és a sorbanállástól való megmenekülés hajtja az embereket.

Átlagosan 34 800 forintot, azaz a tavalyi értéknél egy ezressel többet költenek a magyarok idén karácsonyi ajándékra, derül ki az árukereső.hu kutatásából. A 2500 fő megkérdezésével zajlott felmérés szerint azonban a megkérdezettek harmada 20 ezernél kevesebbet áldoz ajándékozásra.

Idén egy ember átlagosan hat főnek vesz ajándékot, ami viszont eggyel kevesebb, mint tavaly. A férfiak összességében több pénzt terveznek költeni az idén, mint a nők, tehát a csökkenés különösen a nők körében látványos - írja az MTI.

A válaszadók 69 százaléka tervezi, hogy az interneten is vásárol karácsonyra. Az online vásárlók többsége azért választja a webshopokat, mert ott nem kell sorban állni, és az árak gyakran alacsonyabbak, mint a hagyományos üzletekben. Tájékozódásra a világhálót 85% használja, ezt a nagyáruházak reklámújságai követik.

A konkrét termék kiválasztásakor a legtöbben a minőséget helyezik előtérbe, csak a vásárlók harmada számára a legfontosabb szempont az ár. A legtöbben akkor kezdenek el vásárolni, amikor elindulnak a karácsonyi akciók, de a válaszadók harmada csak az ünnep előtti egy-két héten szánja rá magát a vásárlásra.

Az idén a legnépszerűbb interneten vásárolt karácsonyi ajándék a ruházati cikk, a műszaki termék, a könyv és kozmetikum lesz, miközben tavalyhoz képest jóval népszerűbbek lettek a gyerekjátékok. A férfiak műszaki és háztartási elektronikai termékeket, mobiltelefonokat vesznek, a nők pedig természetesen a ruhák, könyvek és gyerekjátékok vásárlását tervezik az idén az interneten.

 

További részletek az alább kapcsolt dokumentumként elérhető infografikában.

A Facebook ismét lecsapott

17 órája

A Mi Hazánk országgyűlési képviselője a közösségi portál nemzetbiztonsági kockázatára hívta fel a figyelmet, hisz előbb ´56-os eseményükkel kapcsolatos eseményüket törölte, majd elérhetetlenné tette az oldalt.