2014. szeptember 19.

Tolmácskesztyű mutatkozott be a Telenor Okostelefon Akadémián

A siketek és a hallók közti gördülékeny kommunikációhoz hamarosan elegendő lehet egy kesztyű és egy okostelefonos alkalmazás.

A siketek és a hallók közti gördülékeny kommunikációhoz hamarosan elegendő lehet egy kesztyű és egy okostelefonos alkalmazás.

A Tolmácskesztyű egy innovatív segédeszköz, amely egy ergonomikus, kézmozgást érzékelő kesztyű és egy okostelefonos alkalmazás segítségével hangos szöveggé alakítja a jelnyelvi kézjeleket. A rendszer jelnyelvi szinkrontolmácsként működik: lehetővé teszi, hogy a beszéd- és halláskárosult emberek anyanyelvükön, azaz jelnyelven kommunikáljanak halló társaikkal.

A Telenor 7. Okostelefon Akadémián is bemutatott eszköz prototípusa az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya és az Euronet Zrt. két éves kutatás-fejlesztési projektjének eredménye, ami a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával valósult meg. A projekt következő lépcsőfoka a piacra dobható termék megalkotása lesz, aminek finanszírozásához a fejlesztők jelenleg befektetőt keresnek.

A prototípus angolul „ért”, a következőkben magyarra és más nyelvekre is le kell fejleszteni, és a tervek között az is szerepel, hogy a mostani egykezes kesztyű kétkezessé váljon. Az eszköz a jelnyelvi szinkrontolmácsolás mellett egyéb felhasználási lehetőségeket is rejt, gyógyászati segédeszközként vagy életvitelt támogató eszközként például stroke-on átesett betegek rehabilitációjában is alkalmazható lehet.