2010. március 03.

Tolna a Neót szereti

Egyetlen megyében rúgott labdába januárban a Neo FM, ott is csak 15-29-ben – derül ki a helyi rádiók érdekképviseletének szerdai közleményéből, amely szerint a siker a bevételekben is megmutatkozik.

Tolna volt az, ahol a tízen-huszonévesek a Sláger helyére lépő adót választották a leghosszabb ideig; Borsodban és Nógrádban a Class FM nyert. a többi helyen „őslakos” rádióé az elsőség.
A hirdetők számára legfontosabb – 15 és 49 éves kor közötti – csoportban még ennél is szűkebb a mezőny. Ott ugyanis csak a Class rúgott labdába a helyiekkel szemben. Három megyében is az élen végzett a helyi Rádiók országos Egyesülete által közölt adatok szerint. Borsodon, Nógrádon és Veszprémen kívül azonban csak a „helyi erőknek” termett babér.
„Várakozásaiknak megfelelően előretörtek a helyi rádiók” – szól a HEROE magabiztos tájékoztatása. Mint írják, „a múlt év végén az országos adók, bár nagy lendülettel indultak útjukra, nem tudtak akkora előnyt kovácsolni nagyságukból, mint amekkora sikert arattak a helyi adók a tőlük megszokott minőséggel”.
Az eredmények különösen kiemelkedők, ha figyelembe vesszük a rádiók minden eddiginél határozottabb összefogását. A Helyi Rádiók Országos Egyesülete még tavaly döntött arról, hogy elkészítteti az iparág első önálló kutatását, az „Igen! Helyi Rádió!” című kutatást. Ebből nem csak az derült ki, hogy a helyi adók komoly társadalmi véleményformáló erőt képviselnek, de arra is rámutatott, hogy az emberek barátként tekintenek rájuk. A piaci folyamatok tükrében a közös cél az lett, hogy egy olyan mérési módszert dolgozzanak ki, amely egységes platformon vizsgálja mind a helyi, mind az országos, de a budapesti adók hallgatottságát is.
A HEROE és az országos, valamint budapesti adók vezetői december óta folyamatosan tárgyaltak a közös mérésről. A GfK Hungária - Ipsos konzorcium által a rádiókkal közösen kifejlesztett új hallgatottsági mérést a piaci szereplők eddig soha nem tapasztalt egységes akarata tette lehetővé. Az ügynökségeket képviselő MAKSZ is támogatásáról biztosította az új kutatási rendszert.
A HEROE jelzi: a helyi rádiók egyetértettek abban, hogy a tőlük megszokott műsorokat és tematikát kell folytatni a siker érdekében. Az legújabb eredmények igazolták a helyi rádiók taktikáját, amellyel a tavaly év végén meglehetősen drasztikusan átrendeződött piac mozgásaira reagáltak.
„A siker természetesen nem csak a mérési eredményekben mutatkozik meg, de a bevételeknél is pozitív változást könyvelhettek el a hazai helyi és körzeti adók. Komoly mértékben emelkedtek a főváros központú, de többségükben jelentősebb vidéki lefedettséggel rendelkező zenerádiók listaáron számított bevételei is tavaly decemberben, a 2008 decemberéhez és 2009 októberéhez képest” – említik meg.
A helyi rádiók év végi bevételei, ha ennél kisebb mértékben is ugyan, de emelkedtek. Az előzetes jelentések szerint mintegy 10-15 százalékos többletbevételt jelentett az utóbbi néhány hónapban végbement változás. Ezzel a hajrában sikerült elkerülni, hogy a mintegy 2,5-2,8 milliárdos hely rádiós piac éves eredménye a tavalyi válság hatására lényegesen csökkenjen.
A TNS Media Intelligence HEROE által idézett adatai szerint a legtöbb plusz reklámpénz a Juventus Rádióhoz folyt be, amelynek hirdetésből származó bevételei 38 százalékos bővülést produkálva mintegy 240 millió forinttal, 883 millió forintra emelkedtek a tavalyi év utolsó hónapjában az egy évvel korábbihoz képest.

Cseppben az élet

5 órája

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.