2014. július 10.

Toplista: győztesek és vesztesek a médiapiacon

Whitereport-adatok a top100 médiacég tavalyi, illetve az utóbbi három évet érintő teljesítményéről.

Whitereport-adatok a top100 médiacég tavalyi, illetve az utóbbi három évet érintő teljesítményéről. A kép vegyes, a veszteségek oka gyakran cégspecifikus, ugyanakkor a reklámpiaci kitettség hátránynak tűnik.

Mit látunk a top 100 médiavállalat 2013-as eredményei, illetve 2011-13-as árbevétel-változásának vizsgálata alapján?

  • Vegyes a kép a legtöbbet növekvő médiavállalatok típusát illetően, egyedül internetes médiavállalat nincs a listán. A tévék közül csak kábeltévé került a listába, a rádiók közül országos vagy akár újonnan indult regionális kereskedelmi rádió üzemeltetője is bekerülhetett, a lapkiadóknál jellemzően ingyenes lapok kiadóit találjuk az élbolyban.
  • A top10-es listába került közterületi cégek egyúttal a legeredményesebbek közé is tartoznak 2013-as üzemi eredmény-adatuk alapján.
  • Az árbevételcsökkenést szenvedettek listájának felét a lapkiadók adják, nincs azonban sem internetes, sem közterületi médiavállalat a listában. A tévék közt jellemzően a reklámpiacból élők árbevétele csökkent még 2011-13-ban is.
  • 2013 legnyereségesebbjeinek listája olyan cégeket is tartalmaz, amelyek árbevétele csökkent, eredményességüket azonban ez nem érintette.
  • A legnyereségesebb cégeknek csupán a felénél jellemző, hogy alapvetően reklámbevételből működnének.
  • A legalacsonyabb üzemi eredményt felmutató cégek esetében igen változó, miért kerültek negatívba, itt érdemes cégenként vizsgálni az okokat és hátteret.
forrás: WR Financial
forrás: WR Financial
forrás: WR Financial
forrás: WR Financial

A Whitereport részletes médiapiaci elemzését itt találja: http://www.mediapiac.com/marketing/piac/Pozitiv-fordulat-johetne-a-mediapiacon/11426/