2010. október 25.

Torzíthat a telefonos kutatás

Torzulhatnak a kutatási eredmények, ha csak vonalas telefonon végzik a közvélemény-kutatók a lekérdezést – jelzi a Pew Research Center.

Torzulhatnak a kutatási eredmények, ha csak vonalas telefonon végzik a közvélemény-kutatók a lekérdezést – jelzi a Pew Research Center. A mobiltelefon-piac bővülésével és az olcsóbb tarifáknak köszönhetően egyre nagyobb arányban jellemző, hogy egyes háztartások már nem rendelkeznek vezetékes telefonnal. A kutatások eredményei éppen ezért torzulhatnak, ha csak vezetékes hívásokat kezdeményeznek a kutatók.

A mobiltelefon-piac bővülésével és az olcsóbb tarifáknak köszönhetően egyre nagyobb arányban jellemző, hogy egyes háztartások már nem rendelkeznek vezetékes telefonnal. A kutatások eredményei éppen ezért torzulhatnak, ha csak vezetékes hívásokat kezdeményeznek a kutatók.

A novemberben esedékes időközi amerikai választások kapcsán vizsgálta a közvélemény-kutatások adatfelvételi módszereinek megbízhatóságát a Pew. A statisztikai adatok szerint az amerikai háztartások negyede csak mobiltelefonnal rendelkezik, vezetékes telefonnal nem, ezért, megállapításaik szerint a csak vezetékes telefonra hagyatkozó lekérdezések torzított eredményt adhatnak. A csak mobiltelefonáló választók ugyanis eltérő demográfiai jellemzőkkel és politikai attitűdökkel bírhatnak, mint azok, akik mind vezetékes, mind vezeték nélküli készüléken elérhetők.

A Pew kutatói megállapításaikat alátámasztandó a kutatóközpont novemberi választásra vonatkozó, március és szeptember között végzett lekérdezéseik eredményeit vetették össze. Az ugyanazon időpontokban készült, de az egyik mintában csak vezetékes, a másikban vezetékes és mobiltelefonos elérések kombinációjával kapott eredmények között egyértelmű különbségeket mutattak ki. A regisztrált szavazókat kombinált mintával lekérdező márciusi, júniusi és júliusi adatfelvételek azonos arányú, a republikánus és a demokrata pártra leadott szavazatokat mutattak ki, de az augusztus végi - szeptember eleji adatfelvétel is alig három százalékos különbséget prognosztizált a republikánusok javára a két párt között. Ezzel szemben a csak vezetékes telefonos lekérdezésekből álló minták márciusban és júniusban hat százalékos republikánus előnyt, júliusban és augusztusban pedig a két párt támogatottsága között 1-1 százalékos különbséget mutattak.

A biztos szavazók körében augusztus végén és szeptember elején lebonyolított lekérdezések bár mindkét esetben republikánus előnyt mutattak, jelentős különbséggel tették azt. A kombinált minta szerint a republikánusok előnye 7 százalékos, míg a csak vezetékes lekérdezést alkalmazó minta már 12 százalékos elsőbbséget jelzett előre. A Pew Research Center a november 2-án esedékes szavazást követően részletes elemzést közöl majd a telefonos adatfelvételek sajátosságairól és problematikájáról - olvasható az ELTE hírlevelében.

 

Kezdő youtuberek számára hirdet pályázatot a BugTV

6 órája

A BugTV, a Klikkmánia cégcsoport YouTube marketinggel és csatorna menedzsmenttel foglalkozó üzletága „I. BugTV – Youtuber akarok lenni!″ címmel pályázatot hirdet a jövő videós tehetségei számára.