2014. január 31.

Tovább dagad a Mobiltárca

Februártól a fizetés és hűségpont-gyűjtés mellett sportolni, illetve színházba, koncertre is lehet menni a MobilTárcával.

Februártól a fizetés és hűségpont-gyűjtés mellett sportolni, illetve színházba, koncertre is lehet menni a MobilTárca segítségével, miután két új partner csatlakozik a projekthez.

Az Interticket és az All You Can Move SportPass kibocsátója, a Klub Rekreációs Kft. is csatlakozott a MobilTárcához - tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Mobiltárca Szövetség.

A 2013 júliusában mintegy 2000 fő részvételével elindított nyilvános MobilTárca teszt során elvégzett ügyfélkutatásból kiderült, hogy a felhasználók szívesen látnának új kártyákat a MobilTárcában, így a teszt bővítésének célja az új típusú szolgáltatások tesztelése, a MobilTárca integráló funkciójának megvalósítása. „A két új szolgáltatás beemelésével a tesztidőszakot 2014. június 30-ig meghosszabbítottuk” - mondta Pukler Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség elnöke.

Az AYCM SportPass egy olyan multifunkcionális sportbérlet, mellyel országosan több száz sportlétesítmény látogatható korlátlanul. 2014. február 1-től az AYCM SportPass NFC-s változata elérhetővé válik a MobilTárcában is, így a felhasználók kényelmesebben és gyorsabban léphetnek be telefonjuk segítségével a tesztben résztvevő 8 edzőterembe (MOM Sportuszoda, Gilda Savoya, Flex Gym, Broadway Fitness, Millenium Wellness, Astoria Green Dance Centrum, ATSA, Gilda Allee). A tesztben résztvevő edzőtermekben speciális NFC olvasókat helyeznek el a szervezők a MobilTárcát használók számára. Belépéskor ezekhez az olvasókhoz kell érinteni a mobiltelefonjuk hátlapját.

„Azért tartjuk nagyon fontosnak, hogy már a tesztelés során csatlakozzunk a MobilTárcához, mert megítélésünk szerint ez még kényelmesebbé teszi az AYCM SportPass használatát” mondta Schneider Balázs, a Klub Rekreációs Kft. ügyvezető igazgatója.

2014. január 30-tól az Interticket jegyrendszerén (jegy.hu) keresztül vásárolt jegyek is elérhetőek lesznek a MobilTárcában. A tesztben a Katona József Színház, a Nemzeti Táncszínház, az A38, illetve a Papp László Sportaréna és a Barba Negra Music Club egyes előadásai vesznek részt. NFC jegyek a március 1 és június 30. közötti rendezvényekre vásárolhatók. A felhasználó a hagyományos jegyvásárlási folyamat során a telefonszáma megadásával a MobilTárcájába is letöltheti a belépőjegyét – a szokásos, e-mailben érkező elektronikus jegy mellett –, így az előadásra való belépéskor, elegendő lesz a telefonját a jegykezelőnél lévő olvasóhoz érintenie.

„Az NFC-s tesztbe való bekapcsolódás az Interticket számára nagyon fontos, mivel úgy gondoljuk, a jövőben a belépőjegyek értékesítésében egyre nagyobb teret fog nyerni ez a technológia, amellyel többek között az is elkerülhető lesz, hogy az előre megvásárolt belépőt otthon felejtsük, netán az elvesszen, vagy károsodjon a felhasználás előtt” - mondta Jobbágy Ervin, az Interticket Kft. ügyvezető igazgatója.

A MobilTárca egy olyan alkalmazás, amely képes egy helyre gyűjteni, illetve akár kiváltani a jelenleg pénztárcánkban hordott plasztikkártyákat, és virtuális formában megjeleníti azokat az okostelefonunkon. A MobilTárca projekt a Magyar Mobiltárca Szövetség koordinálásával, a hazai piac legfontosabb szereplőinek összefogásával valósul meg. A kezdeményezésben mindhárom mobilszolgáltató – a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország –, a legnagyobb hazai pénzügyi szolgáltató – az OTP Bank –, a MasterCard kártyatársaság és a SuperShop hűségprogram vesz részt. A MobilTárca szolgáltatás technikai hátterét az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. biztosítja.

A MobilTárca tesztelésének első hat hónapjában a résztvevők több mint 20 ezer sikeres fizetési, illetve 3 ezer hűségpont tranzakciót hajtottak végre és összesen 60 millió forintot fizettek ki ilyen módon. A MobilTárcát eddig több mint 2.200 érintés nélküli fizetésre lehetőséget biztosító helyen használták fizetésre, illetve a SPAR/Interspar üzletek több mint 50%-ában – közel 230 helyen – hűségpont gyűjtésre.

Az okostelefonnal végrehajtott NFC-s vásárlások mögött az OTP Bank által kibocsátott MasterCard® Mobil PayPass™ típusú betéti kártya áll, amelyet a MasterCard® PayPass™ és Maestro® PayPass™ logóval ellátott elfogadóhelyeken lehet használni. A bankkártyák megszemélyesítése mobilhálózaton keresztül valósul meg. Hűségpontok gyűjtésére és beváltására a SuperShop mobil NFC típusú hűségkártyáját használhatják a SuperShop tesztelésbe bevont SPAR, INTERSPAR partnereinél.

Az innovatív fizetési megoldás bevezetésének kedvez, hogy a hazai piacon egyre több az okostelefon, és a készülékek egyre nagyobb hányada képes az érintés nélküli technológia alkalmazására. A mobilszolgáltatók már több mint 20 különféle okostelefonon tesztelik a mobil NFC alapú szolgáltatásokat, és várakozásaik szerint 2014 végére az új okostelefon értékesítések nagy része „NFC-képes” készülék lesz.

Az NFC a jövőben olyan alapfunkcióvá válik a telefonokban, mint a mobilinternet-elérés vagy a kamera. Az NFC-technológián alapuló fizetés egyre több elfogadóhelyen lehetséges: az MNB 2013. első félévi statisztikája szerint Magyarországon 22 ezer terminál képes PayPass típusú, egy érintéssel működő fizetésre.