2012. július 25.

Tovább nőtt a tévézésre fordított idő

Igaz, a kereskedelmi célcsoportban csökkenés tapasztalható, a 4-17 éveseknél viszont némi növekedés volt - derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból.

Igaz, a kereskedelmi célcsoportban csökkenés tapasztalható, a teljes lakosságban és a 4-17 éveseknél viszont némi növekedés volt - derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból. Szinte hihetetlen, de az 50 évnél idősebbek még a korábbiakhoz képest is bele tudtak húzni. Folytatódik a tematikus adók előretörése, és a közmédia is erősíteni tudott 2012 második negyedévében.

A 2011 hasonló időszakában mért 269 perchez képest is egy perccel többet ültek átlagosan a tévé előtt a 4 évnél idősebb magyarok 2012 második negyedévében. Szintén egy perces növekedés tapasztalható a 4-17 évesek körében, akik a vizsgált időszakban 180 percet tévéztek naponta. Sőt, emelkedés tapasztalható az eleve legtöbbet tévéző 50 évnél idősebbek esetében is: ők 357 percet töltöttek a képerbnyő előtt a 2011 második negyedévi 351 perc után. A kereskedelmileg kiemelt 18-49 éves korosztály ugyanakkor a korábbi 228 helyett "csak" 224 percet tévézett átlagosan egy napon.

A Nielsen Közönségmérés adatai szerint a teljes lakosság körében tovább csökkent az országos kereskedelmi televíziók közönségaránya: 41,2 százalékról 34,2 százalékra, miközben az általános szórakoztató csatornák például 12,5 százalékról 15,2 százalékra erősítettek. Szintén nőtt a közmédia portfolió közönségaránya a 4 évnél idősebbek körében: 10,9 százalékról 14,4 százalékra. Ez utóbbi részben a nyári foci Eb-nek tudható be.

Az időszak három legnagyobb tévés költője az FMCG szektorból - listáras adatok alapján - a Reckitt Benckiser, a Henkel és a Danone volt. Tavaly ugyanebben az időszakban szintén a Reckitt Benckiser állt az élen, melyet a az azóta ötödik helyre visszacsúszott Procter & Gamble és a jelenleg negyedik Unilever követett. Ha a GRP mennyisége alapján vizsgáljuk a toplistát, akkor 2012 második negyedévében az Unilever, a Henkel és a Danone foglalta el az első három helyet.

További részletek az alábbi kapcsolt dokumentumban érhetőek el.