A Panama-iratok néven elhíresült sztori egyik arcaként megjelenő német oknyomozó újságíró szerint évekre adhat még munkát a 2,6 terabájtos adathegy, és az sem mindegy, hogy a jövőben felbukkanó politikai vagy gazdasági vezetők közül kinek a neve kerül elő a kupacból egykori strómanként, táskahordozóként.

Messze nem néztük át a teljes anyagot; úgy az egyötödével végeztünk

– mondta Frederik Obermaier, akit szintén a Süddeutsche Zeitungnál dolgozó kollégájával közösen írt könyve budapesti bemutatóján kérdeztünk. És egyből hozzátette: a németországi tényfeltárók szinte álomszerű körülmények között dolgoznak ahhoz képest; orosz stábtagjaiknak sajéát biztonságuk érdekében el kellett hagyniuk az országot, a törököket életveszélyesen megfenyegették, a panamaiak meg a botrány kirobbanása óta testőrökkel, golyóálló mellényben járnak.

Ezért is kellene, mondta, a jelenleginél sokkal jobban kellene védeni az ilyen sztorikat kiszivárogtató forrásokat és újságírókat. (Tegyük hozzá: nekik volt egy előnyük, hiszen állítása szerint a mai napig nem találkoztak azzal az emberrel, aki az irtózatos méretű adathegyhez juttatta őket, így csak sejtik, hogy egetlen személyről, nem egy csoportról van szó.)

Ez a körülmény egyfelől egyszerűbbé tette a feldolgozással foglalkozó csapat munkáját, másrészt viszont alaposabb ellenőrzést tett szükségessé, hiszen nem volt világos, hogy ki és milyen indítékkal juttatta el hozzájuk az információkat. A Süddeutsche Zeitung tényfeltáró újságírója egy kérdésre válaszolva megjegyezte, sokkal kisebb médiafigyelemmel számolt, ő arra számított, hogy pár napig lesz címlapsztori a világsajtóban a leleplezés, amelyen egy évnél is tovább dolgoztak.

Ezt-azt elértek

Obermaier az elmúlt nyolc hónapban több változást látott offshore-ügyekben, mint várta, ugyanakkor hangsúlyozta, az offshore szolgáltatások igénybe vevői - mint a Mossack Fonseca cég mostani esete mutatta - botrány esetén nem tesznek mást, mint másik szolgáltatót választanak.

A mi munkánk frusztráló része, amikor azt látjuk, hogy elmaradnak a következmények

- jegyezte meg. Szerinte egyébként fel lehetne számolni a hatalmas összegeket láthatatlanul és adóelkerüléssel mozgató offshore-világot, ha a gazdasági nagyhatalmak összefognának ennek érdekében, ugyanakkor megemlítette: Panama mellett (amelynek van tényleges gazdasági telejsítménye, így nem is szorul rá a postafiókcég-iparágra) számos országban és az Egyesült Államok több tagállamában is virágzik ez az iparág.

Az újságíró egy felvetésre válaszolva arról beszélt: nem tudni, mekkora pénzek mozognak a szektorban, de még az sem, hogy mekkora piaci részesedést mondhatott magáénak a leleplezés előtt a panamai cég, amelynek adataihoz hozzájutottak.

Azt gondolom és azt remélem, hogy a nagy neveket, legalább a politikában, megtaláltuk, de lehetnek még rejtve maradt történetek, hiszen vannak még kézírásos dokumentumok is a csomagban - fogalmazott, megjegyezve, hogy érdekes lesz a jövőben figyelni, hogy az iratokban szereplők közül tűnik-e fel valaki majd újoncként a közélet porondján.

Top Secret!

Munkamódszerükről szólva elmondta: mind a négyszáz résztvevő újságíró megkapta a teljes anyagot, és dolgozhatott azzal, az egyetlen korlátozás az volt, hogy a sztori kirobbantásáig nem publikálhatta az eredményeket, d ezt követően is próbálták visszafogni a résztvevők közötti konkurenciaharcot. Megemlítette azt is: olyan külföldi nyomdát bíztak meg az előállítással, ahol valószínűsíthető volt, hogy senki nem beszél németül, a kész köteteket pedig egyből lefóliáztatták, nehogy kiderüljön tartalmuk.