2011. március 11.

Továbbra sem elégedett a médiatörvénnyel az EP

316 igennel, 264 nem és 33 tartózkodás mellett szavazták meg azt a határozatot, mely szerint további változtatásokra szorul a törvény.

316 igennel, 264 nem és 33 tartózkodás mellett szavazták meg azt a határozatot, mely szerint további változtatásokra szorul a törvény.

316 igennel, 264 nem ellenében, 33 tartózkodás mellett a magyar médiatörvényt kifogásoló határozatot fogadott el az Európai Parlament (EP). A határozatot támogató négy képviselői csoport az Európai Bizottságot (EB) arra kérte, hogy még az idén tegyen javaslatot egy olyan uniós direktívára, amely a média szabadságát és sokszínűségét, önállóságát hivatott támogatni.

Az EP határozatában arra kéri a magyar kormányt, hogy fontolja meg a különböző szervezetek által javasolt módosításokat. Úgy vélik: az Európai Bizottság által kikényszerített hétfői módosítások ellenére még mindig vannak olyan elemei a szövegnek, amelyek nem vágnak egybe "az európai törvények betűjével és szellemiségével".

Miközben a baloldali, liberális és zöld frakciók által támogatott határozat átment, az Európai Néppárt által benyújtott határozat javaslatot visszavonták még mielőtt szavazásra ment volna. Ez a médiatörvény módosításait üdvözölte volna.

Az elfogadott határozat maga is üdvözölte a módosításokat, ám azt sajnálatosnak tartják, hogy azok kizárólag az EB által kért három pontra szorítkoztak, miközben több szervezet már hétfő előtt jelezte a kifogásait, s azok el is jutottak javaslatok kíséretében a kormányhoz.

Az Európai Tanács után legutóbb az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadságért felelő képviselője jelezte, hogy elégedetlenek a módosításokkal, s ismét a kormány figyelmébe ajánlotta a február 28-án eljuttatott részletes jogi elemzést és javaslatokat.

Március 7-én módosította a médiatörvényt a magyar országgyűlés. A változtatás azokra a pontokra szorítkozott, amelyeket az EB "kifogás csomagja" tartalmazott. A szavazáskor jelen volt Nelie Kroos médiáért felelős biztos is, aki a januárban a magyar kormánynak eljuttatott kifogásokat jegyezte.