2011. június 27.

Tucatnyi újabb rádiós frekvenciát pályáztatnak meg

Az NMHH közlése szerint mostanra az 59 frekvencia mintegy felénél indult el a pályáztatási folyamat.

Az NMHH közlése szerint mostanra az 59 frekvencia mintegy felénél indult el a pályáztatási folyamat.

Legutóbb újabb 12 vidéki frekvencia kapcsán írt ki pályázatot a Médiatanács, így a korábbi 15 kiírással együtt már összesen 27-hez kapcsolódóan indult el a folyamat az 59 lejárt frekvenciából. Ahogyan a legutóbb kiírt három budapestinél, a most meghirdetett vidéki frekvenciáknál is kereskedelmi rádiók indulhatnak a műsorszolgáltatási jogosultságért. Emellett bejelentették: megkezdték a jövőre lejáró 19 frekvencia hasznosításának előkészítését is.

A Médiatanács közlése szerint az ORTT által hátrahagyott jelentős késedelmek pótlásán túl a műsorszolgáltatási díjak mérséklésével, illetve a műsorkészítésre szánt támogatási keretösszeg növelésével kívánja a rádiós piac helyzetét stabilizálni. A hatóság ennek jegyében a múlt héten  több mint 200 millió forintot osztott szét a pályázók között.

A mostani pályázatoknál már alkalmazott új díjszámítási rend abban tér el korábbitól, hogy az egész magyar rádiós piacra érvényes, és a kiszámított díj figyelembe veszi a vételkörzet nagyságát, illetve a vételkörzetben lakók vásárlóerejét is - közölte a Médiatanács, amely ettől azt várja, hogy a díj így tényleges "ellenértéke" lehet a sugárzási jogosultság elnyerésének. A most pályáztatott frekvenciáknál ennek nyomán átlagosan felére eshet vissza a díj nagysága.

A Médiatanács legutóbb hat rádió esetében döntött a frekvenciák megújításáról. A hat szolgáltató, így a Klubrádió debreceni, a Rádió1 békéscsabai, a Rádió Antritt dunaföldvári frekvenciája, illetve a Hajdúnánás 93,3 MHz, a szombathelyi Nyugat Rádió és a dombóvári N-Joy Rádió a meghosszabbított szerződés alapján folytathatja szolgáltatását a digitális átállás időpontjáig, a szerződések ugyanis ekkor járnak le.