2018. január 17.

Tudta, hogy Tesla Magyarországon is dolgozott?

A Discovery Channel Gábor Zsolttal, a Postamúzeum egykori múzeológusával készített interjút.

„A feltaláló anyai nagybátyja, Pavle Mandić az osztrák-magyar Monarchia katonatisztje volt ezredesi rendfokozatban, aki a szerb gyökerű pomázi Luppa családba nősült be. Paja Mandić jó viszonyt ápolt Puskás Tivadarral és ő mutatta be neki Teslát is, akit főmérnökként fel is vett a budapesti távbeszélőközpontba. Ebben az időben 1881-ben a Puskás testvérek magántulajdonában volt a fővárosi távbeszélő hálózat.” - válaszolta a szakember.

Elmondta azt is, hogy Tesla 1881-ben a Puskás-testvérek, Tivadar és öccse Ferenc, tulajdonában lévő budapesti, Fürdő utcai (ma József Attila utca) telefonközpont szerelésénél, kezdetben műszerészként, majd az 1881 májusi átadása után főmérnöknek kinevezve. Az előléptetés azonban nem jelentett anyagilag jelentős változást Tesla életében. Ráadásul erre az időszakra tehető - a túlfeszített munkatempó miatt - az idegösszeomlása is.

„A »halálsugárnak« nevezett fegyvert Nikola Tesla eredetileg védelmi célra gondolta ki, amely mintegy védőpajzsként vette volna körül az Egyesült Államokat és bárminemű támadással szemben képes lett volna már nagy távolságról megsemmisíteni az ellenséges támadók haditechnikáját, fegyvereit és katonáit. Később az egész Földet körbevevő energiamezőt kívánta felhasználni arra, hogy a rádiózásban használt nagyfrekvenciás hangolt rezgőkörök segítségével mintegy távirányítva, akár nagyon nagy távolságokra olyan energiát legyen képes sugározni, amivel az időjárást befolyásolja, de akár ellenséges repülőgépeket, tengeralattjárókat semmisíthet meg. Az 1980-as évek közepén ezen elven született meg Ronald Reagan USA elnök csillagháborús katonai védelmi tervezete; az SDI (Strategic Defense Initiative). A tudományos összeesküvés elméletek hívei ennek az elvnek a továbbfejlesztett változatát látják a Haarp működésében is, melyekkel állítólag földrengéseket, tengeri szökőárakat lehet előidézni.” - válaszolta a csatorna kérdésére a szakember.

Az interjú Nikola Tesla, a XX. század egyik legjelentősebb feltalálójának életével és tragikus halálával kapcsolatos, 2018. január 28-tól a Discovery Channelel látható legújabb, Halálsugár - Tesla rejtélyes aktái című sorozata kapcsán készült. Teslát 1943-ban holtan találták hotelszobájában, ahol széfjét feltörték, és ellopták kutatásait, a csatorna új produckiójában Jack Murphy hadi kutató és Cameron Prince a széfben rejlő titkok nyomába ered. Útjuk során felkeresik a shorehami, a New York-i és a coloradói laboratóriumokat és Tesla szülőföldjéig, Szerbiáig is elutazik a csapat, hogy megtalálják a széfből eltűnt dokumentumokat és ez által új információhoz jussanak a Tesla által tervezett titkos fegyverről is, a Halálsugárról, amely akár a második világháború menetét is befolyásolhatta volna, ha megvalósul…

Az előzetest itt tekintheti meg.

Elhunyt Baló György

5 órája

Évtizedeken át szerkesztett és vezetett közéleti-politikai műsorokat a köztévén és kereskedelmi csatornákon.