2010. szeptember 15.

Túl a válságon a kertévék

Visszatornázták a válság előtti szintre bevételeiket a nagy európai kereskedelmi televíziós konglomerátumok – állapította meg egy uniós fórum.

Visszatornázták a válság előtti szintre bevételeiket a nagy európai kereskedelmi televíziós konglomerátumok – állapította meg egy uniós fórum. Egyetlen játékos akadt a mezőnyben, akinek nem sikerült átlendülnie a pozitív zónába; ennek oka, hogy a spanyol Prisa tevékenységének két fontos pillére is inogni látszik.

Az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont (EAO) szakemberei a kontinens 12 legnagyobb médiabirodalmának első féléves adatait vezették össze az előző esztendő azonos időszakában kimutatottal. Ennek alapján a cégek forgalma kereken tizedével, 17,6 milliárd euróra bővült – ez hajszálra megegyezik a 2008 első hat hónapjában, azaz a válság kirobbanása előtt mérttel.

A legjobban azok húztak, akik a válságot is a legerősebben érezték: a magukat pusztán reklámbevételekből fenntartó, szabadon fogható adóknál. Az éllovas a lengyel TVN, amely egy tized híján 19 százalékot javított, míg az olasz Mediaset 16,7, a francia TF1 13,7 százalékos növekedést mondhatott magáénak. A brit ITV pedig már leszorult a dobogóról a maga 8,7 százalékával. (A számítás során nem vették figyelembe, hogy az RTL-csoport eladta a nagy-britanniai Five-ot.)

A fizetős csatornák (free-to-air adóknál kisebb visszaesést produkáló) csoportjában a BSkyB nyert, 10,2 százalékkal, míg a francia Vivendi-csoport 3,1, a Sky-csoport német ága 1,6 százalékos bővülést könyvelhetett el. Ebben az mezőnyben az is megesett, hogy súlyos bevételi mínusszal kellett szembesülnie egy társaságnak. A nemrég még a francia Le Monde napilapért versenybe szálló spanyol Prisa-médiacsoport kasszájába majdnem 13 százalékkal kevesebb pénz folyt be, mint egy esztendővel korábban. Más kérdés, hogy ők voltak az egyetlenek, akik 2010 első felében is csökkentek.

Ráadásul – derül ki a beszámolókból – a Prisa-csoport két fontos területen is visszaesést volt kénytelen elkönyvelni. Digital+ névre hallgató fizetőstévé-platformja 22,7 százalékos forgalomcsökkenést produkált, míg portugáliai cége, a Media Capital teljesítménye 10,6 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit.

Teltházzal debütált az első hazai Influencer Festival

4 órája

Tartalomgyártás, platformok közötti átjárás, közösségi média menedzsment, be- és kikövetés, social kampánytervezés, influencer portfólióépítés – ezek voltak a hívószavak az első hazai Influencer Festival előadásain.

Kezdő youtuberek számára hirdet pályázatot a BugTV

11 órája

A BugTV, a Klikkmánia cégcsoport YouTube marketinggel és csatorna menedzsmenttel foglalkozó üzletága „I. BugTV – Youtuber akarok lenni!″ címmel pályázatot hirdet a jövő videós tehetségei számára.