2010. május 25.

Túlnőnek a célon

Két mamut egyszerű házassága? Esetleg egy már áttekinthetetlen médiarendszer felé vivő út első lépése? Górcső alatt az évtized médiaüzlete.

Két mamut egyszerű házassága? Esetleg egy már áttekinthetetlen médiarendszer felé vivő út első lépése? Vagy inkább a globalizáció egy teljesen elfogadható, mi több, szükséges pillanata? Górcső alatt az évtized médiaüzlete. Nézi a piac éppúgy, mint egy sereg jogvédő. És senki nem jut ugyanarra a következtetésre, amire a többiek.

Épp az Egyesült Államok Szövetségi Távközlési Bizottsága (FCC) előtt fekszik a kábelszolgáltatóból médiabirodalommá cseperedett Comcast és az ország legrégebbi hálózatai közé tartozó NBC Universal összeolvadási kérelme. A szakági versenyhivatal szerepét betöltő testület pedig mind több adatot kér be, ami nem is csoda. Hiszen egy 30 milliárd dollárosra becsült ügyletről van szó – válság idején kívül sem aprócska falat ez. Most arról szeretne többet tudni a grémium, melyik reménybeli partner mikor és mely cégek együttműködési ajánlatát dobta vissza – hátha a múltbeli viták betekintést engednek a jövőbeni tervekbe. Kutakodnak arról is, milyen további hálózatépítési tervei vannak a Comcast-nek.

A két portfolió ugyan remekül összeillik, de fogalmazódnak meg aggályok. Ha az ügylet zöld jelzést kap, számtalan új elemmel gazdagodik a negyven tagállamban élő 24 millió kábel- és 15 millió internet- és hétmillió telefon-ügyfél kiszolgálását végző Comcast-birodalom. Számtalan kis helyi adójuk (vagy a résztulajdonukban lévő MGM Pictires) mellé belép ugyanis a rendszerbe az NBC 27 televíziója, valamint számos kábelcsatornája. Ahogy a Universal Pictures és a Hulu.com is. Mindezzel még nem volna baj, ha a polgárjogi és médiaszabadság-védő szervezetek nem kongatnák a vészharangot: a sokszínű (és olcsó) tájékozódás kárára mehet a deal. A nagyra nőtt Comcast ugyanis bármikor emelhet árat, illetve kiszoríthat útjában lévő műsorszolgáltatókat a piacról. De már az is elég, ha gazdasági erőfölényével élve nem ad (akkora) kedvezményeket a szolgáltatásait csomagban fogyasztóknak – állítja több civil tömörülés is.

A helyzetet pedig csak súlyosbítja, hogy rendre-sorra jelennek meg pletykák arról: az NBC csak az első a sorban. Már második célpontot is rebesgetnek: a Wall Street Journal például a CBS-t hozta hírbe. Már csak azért is, mert a vevő egy rádiós érdekeltségekkel is bíró, ugyanakkor hosszú távú kábeles stratégiával nem rendelkező társasághoz juthat. De a Disney vezetésének közlésére alapozva több médium szerint az sem kizárható, hogy egérfogóba kerül az ABC, s előbb-utóbb ez a társaság is piacra kerül.