2014. augusztus 13.

Ukrajna korlátozná a sajtószabadságot

A parlament első olvasatban elfogadott egy törvénytervezetet, amely széles körben, tág kritériumok alapján lehetővé tenné médiumok betiltását.

A parlament első olvasatban elfogadott egy törvénytervezetet, amely széles körben, tág kritériumok alapján lehetővé tenné médiumok betiltását.

A Riporterek Határok Nélkül kritikája szerint a törvény, amennyiben elfogadják, lehetővé tenné a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács számára, hogy a nemzet érdekeire és biztonsági szempontokra hivatkozva, bírósági döntés nélkül korlátozza bármely hazai vagy nemzetközi médium, illetve website megjelenését, elérhetőségét. A Tanácsot az ukrán elnök vezeti, tagjai a fontosabb tárcák miniszterei, valamint a titkosszolgálatok, a fegyveres erők és a főállamügyészi hivatal vezetője. A javaslathoz mellékelt hatástanulmány szerint azt „nem szükséges egyeztetni a civil társadalommal”.

A Riporterek Határok Nélkül szerint az a kitétel, miszerint „a biztonság és a nemzeti érdekek megvédése, Ukrajna szuverenitásának és területi egységének, gazdasági függetlenségének védelme, valamint az ukrán állampolgárok jogainak, szabadságainak és érdekeinek védelme és helyreállítása” esetén korlátozható a média, túl széleskörű és aránytalan felhatalmazást ad, amely nem áll összhangban az Ukrajna által aláírt nemzetközi szerződésekkel sem, ezért arra szólítja fel a parlamentet, hogy második olvasatban ne fogadja el a törvényjavaslatot.

(Forrás: Broadband TV News)

Halottak hete a Hajnaliban

1 napja

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora november első hetében mindenszentek ünnepére és a halottak napjára emlékezik. A zenei összeállításban az ünnephez illő dallamok szólalnak meg erdélyi vonósbandák előadásában.