2019. február 28.

Ukrajna nem vesz részt az Eurovízión

Miután az első helyezett helyett a második és a harmadik sem akar fellépni az idei Eurovízión, így végül idén nem képviseli magát az Izraelben tartott zenei eseményen.

Ukrajna eredetileg egy Maruv nevű énekesnőt küldött volna, de végül ő azért nem mehetett, mert voltak orosz fellépései is korábban - írja az Index.

Helyette a versenyen második Freedom Jazz triót, majd a Kazka nevű formációt kérték fel, de egyikük sem vállalta. Előbbiről később kiderült, hogy szintén vállalt orosz fellépést. Végül úgy döntöttek, kihagyják az idei eseményt. Maruv pedig meghívott kapott az Eurovízió oroszországi szervezőitől, hogy lépjen fel Moszkvában a dalverseny előtti rendezvényen.

"A helyzet azonban, amely az idei hazai válogató körül kialakult, az átpolitizáltság jeleit hordozza. A társadalmi visszhang, a politikai erők nyomásgyakorlási kísérletei, az agresszor ország (Oroszország) beavatkozása az információs rendszerekbe gyakorlatilag oda vezettek, hogy a verseny eredménye átpolitizálódott" - közölte az ukrán közmédia.