2011. szeptember 29.

Ultra botrányos volt a VV4

A Médiatanács szerint a valóságshow negyedik szériája a trágárság, az alkohol, a dohányzás és a kiskorúakat sértő tartalmak szempontjából is rekorder.

A Médiatanács elemzése szerint az RTL-es valóságshow negyedik szériája a trágárság, az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a kiskorúakat sértő tartalmak szempontjából is durvább volt, mint az előző évadok.

Bár már megy a Valóvilág ötödik szériája az RTL Klubon, a Médiatanács még mindig azzal foglalkozik, hogy a negyedik sorozat elemzésük szerint "minden eddigi szériánál botrányosabb" volt.

A médiahatóság 2010. november 20. és 2011. május 9. között figyelte a valóságshow-t és kapcsolt műsorait. Ennek eredményét tanulmányban elemezték: eszerint az egyik főprobléma a dohányzás és az alkoholfogyasztás gyakori megjelenése volt. A 16 játékosból 12 rendszeresen dohányzott, s a Médiatanács szerint volt olyan hónap, amikor egy adásban átlagosan 20 dohányzást bemutató jelenet került képernyőre.

Az is gond a hatóság szerint, hogy túlzásba vitték a villalakók az alkoholizálást, ami aztán konfliktusokat generált, vagy legalábbis erősített fel. Gyakori volt a trágár beszéd is: volt olyan hónap, amikor minden műsorban átlagosan csaknem 35 trágár kifejezés hangzott el - mutatja az elemzés.

A Médiatanács összesen 278 millió forintos bírságot akasztott a csatornára a műsor miatt, amely egyébként januártól leszelidült valamelyest, és "12 éven aluliaknak nem ajánlott" minősítéssel ment. Ezzel összefüggésben az is baj volt, hogy 19 órától ment a napi összefoglaló, ezt az ötödik széria esetében eleve áttette az RTL 21 órára.