2012. január 05.

Uniós felszólítás a kormánynak média ügyben

Azt várja tőlünk az Európai Bizottság, hogy épp olyan gyorsan reagáljon a kormány az Ab-határozattal kapcsolatban, mint anno Neelie Kroes kritikájára.

Azt várja tőlünk az Európai Bizottság, hogy épp olyan gyorsan reagáljon a kormány az Ab-határozattal kapcsolatban, mint tavaly Neelie Kroes kritikájára.

Felszólította a magyar kormányt az Európai Bizottság, hogy ugyanolyan gyorsan és hatékonyan biztosítsa a médiatörvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági döntés tiszteletben tartását, mint ahogyan tavaly az EB EU-joggal kapcsolatban tett felvetéseire reagált - írja az MTI. Erről Neelie Kroes, a digitális és médiás ügyekért felelő biztos szóvivője, Ryan Heath számolt be szerdán.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság tavaly december 19-én kimondta: a magyar médiatörvény alkotmányellenes módon korlátozta az írott sajtó szabadságát. Szerinte e megállapítás következményei ma is érvényesek. E vonatkozásban utalt az újságírók forrásvédelmére, valamint a nyilatkozatok idézhetőségének engedélyhez kötésével kapcsolatos problémakörre. Az EU alapjogi chartája világosan leszögezi, hogy a média szabadságát és pluralizmusát tiszteletben kell tartani, az EU pedig mindig fellépett a médiaszabadság és pluralizmus mellett " - tette hozzá.

Ryan Heath kitért a Klubrádió ügyére is. Leszögezte, hogy az EU-jog értelmében a kormányok megszabhatják a rádiófrekvenciák kiosztásának feltételeit. Függetlenül attól, hogy az adott ügyben van-e jogi alapja a döntés elleni fellebbezésnek, az Európai Bizottság tudatában van annak, hogy ezt a kérdést nem lehet a Magyarországon tágabb összefüggésben zajló vitáktól elszakítva szemlélni.

A szóvivő felidézte, hogy Kroes biztos tavaly négy ponton emelt kifogást az uniós jogba ütköző médiatörvény-szöveg ellen, és e vonatkozásban el is ért változtatásokat. Az Európai Bizottság 2011 októberében magas szintű munkacsoportot hozott létre Vika Freiberga volt lett államfő vezetésével a médiapluralizmus gyakorlati elősegítése érdekében. Ez január 25-én tartja következő ülését, és Magyarország szerepel a napirenden - mondta el Kroes szóvivője.

A biztosok testülete pedig január 11-én tart ülést, és akkor uniós források szerint valószínűleg megvitatják a Magyarországgal kapcsolatos további lépéseket. Egy névtelenséget kérő uniós tisztségviselő szerint abban az esetben, ha a magyar jogszabályoknak az uniós joggal való ütközését állapítják meg, elképzelhető a kötelezettségszegési eljárás megindítása Magyarországgal szemben. Az Európai Bizottság ugyanakkor testületileg dönthet úgy, hogy politikai párbeszédet kíván folytatni a magyar féllel - írja az MTI.