Az akkumulátorok rövid üzemideje mellett a magas árakon is bosszankodunk. Az 50 év felettiek zöme még mindig nem okostelefonozik.

Az NRC reprezentatív felmérése szerint a hazai 18‒75 éves internetezők közel kétharmada használ okostelefont. A 18‒29 évesek 79 százaléka, a 30‒39 évesek 71 százaléka, míg az 50 felettieknek mindössze egyharmada rendelkezik internetezésre is alkalmas készülékkel. Céges okostelefonja a legnagyobb arányban a 30‒39 éves korosztálynak, a budapesti lakosoknak (9-9%) és a felsőfokú végzettségűeknek (13%) van.

A Samsung az élen

Minden harmadik magyar internetezőnek Samsung okostelefonja van, de gyakoriak a Sony (14%), a Nokia (11%), az LG (8%), a Huawei (5%) és a Sony-Ericsson (5%) márkájú készülékek is. Az Apple még a rendszeresen internetezők között sem tartozik a legelterjedtebb márkák közé, iPhone-nal mindössze 4 százalékuk rendelkezik – igaz, ez a szám 8 százalékra ugrik a felsőfokú végzettséggel rendelkezők között. Régi Nokiáikhoz elsősorban az 50 év felettiek ragaszkodnak, a Samsung (30%) után ez a második legelterjedtebb (20%) márka az idősebbek között.

Amit utálunk: ha gyorsan merül és ha drága

74 százalék azoknak az aránya, akik elégedetlenek készülékük akkumulátorának üzemidejével. A válaszadók nem csupán gyakran panaszkodnak erre, de annyira súlyosnak érzik a kérdést, hogy az okostelefonnal rendelkezők fele szerint az akkumulátorok üzemidejének növelésével kellene kezdeni a készülékek fejlesztését.

A válaszadók közel fele (45%) gondolja úgy, hogy az okostelefonok árának csökkentésére lenne szükség a túlárazott piacon. Ugyanennyien fejlesztenék a készülék ellenálló képességét is (karcmentesség, vízállóság, kopásállás). Ebben a tekintetben az iPhone-tulajdonosok a legkevésbé elégedettek, az átlagos 48 százalékhoz képest az Apple készülékét használók 78 százaléka javítana telefonja ellenálló képességein.

A kutatásról

Az adatok az NRC felméréséből származnak, melyet a piackutató 2014 novemberében, a 18‒75 éves hazai internetező lakosság körében készített többszörösen rétegzett, 1000 fős online kérdőíves felmérés segítségével. Az eredmények a célcsoportra nem, korcsoport, végzettség és lakóhelytípus jellemzők alapján reprezentatívak.

A kutatás eredményei azt is megmutatják, hogy óvatosan kell bánni a más módszertannal készült felmérések adataival. Így például annak statisztikája, hogy a látogatók milyen telefonokról tekintik meg a weboldalakat nem pontosan fejezi ki a márkák piaci súlyát, mivel a különböző készülékeket nem egyenlő arányban használjuk internetezésre.

Kapcsolódó dokumentumok